Oglas
· · Komentari: 0

Kako izabrati odgovarajućeg kućnog ljubimca? Na ove stvari morate da obratite pažnju

Malo je stvari koje vas toliko mogu usrećiti, doneti vam ljubav i radost, kao što to može da uradi vaš novi kućni ljubimac

1646479009_pets-gab390aee0_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Pre nego što donesete odluku kojoj životinji ćete dati priliku da postane novi ukućanin, definitivno treba da razmislite o više faktora. 

Finansije

Koliko je kućni ljubimac zahtevan po pitanju sredstava koje treba ulagati

Na primer, razlika između potreba za hranom kod malog i hranjenja velikog psa može biti čak i četvorodupla! Da ni ne pričamo o potrebama drugih vrsta životinja. Na primer, za pticu je dovoljno odvojiti samo za hranu i kavez, dok za mačku na svakih par nedelja treba kupovati i pesak, a na nekoliko meseci menjati toalet, korpu ili barem jastuk na kom spava, kao i grebalicu koja se brzo istroši i druge rekvizite koje su ovom ljubimcu potrebne za srećnu i zdravu svakodnevicu. 

Pročitajte još: NJih viđamo najmanje: Ovi psi su NAJREĐI (FOTO)

Pre nego što nabavite ljubimca, raspitajte se o njegovim potrebama i izučite ponudu pet šopova kako biste videli cene. Pogledajte da li se uklapa u vaš budžet, jer samo tako ćete biti sigurni da će imati sve što mu je potrebno. 

Koliko vremena imate na raspolaganju za kućnog ljubimca?

Neki ljubimci zahtevaju minimum vašeg vremena. Na primer, ribice. NJima je dovoljno pročistiti akvarijum, davati hranu, a nemaju potrebu ni za kakvom, ili za izuzetno malo, socijalne interakcije. 

Potpuno je drugačije sa psima. Morate ih hraniti, šetati, ali se i igrati, provoditi kvalitetno vreme sa njima i zabavljati ih. Imate li ovo vreme?

Foto: Depozit

Razmislite o svojoj svakodnevici, o tome šta možete očekivati od drugih ukućana po pitanju obaveza oko ljubimca  i onda donesite odluku koji će to ljubimac biti. 

Koliki prostor će ljubimac imati na raspolaganju?

Ako živite u malom stanu i nemate dvorište, a ni sate na raspolaganju za šetnju – nemojte nabavljati dogu! Veliki psi najčešće pate u malim prostorima. NJima je potrebno čitavo prostranstvo za srećan, fizički aktivan život. Gde će utrošiti svu tu energiju? 

Neke rase pasa su, na primer, poznate po tome da su vrlo porodične i odličan izbor za život sa detetom, dok su druge sklonije tome da svu pažnju žele za sebe

Kriterijum veličine definitivno je od velikog značaja pri odabiru ljubimca. Kao i količine energije i same prirode životinje. Na primer, mačke su male, ali njihova priroda je avanturistička, a instikti ih teraju lovu, penjanju i raznoraznim vratolomijama. Dobro izučite potrebe i narav životinje pre nego što je primate u svoju porodicu.

Kakav je vaš životni stil?

Za svaki životni stil postoji i savršeno kompitabilan ljubimac, pa ćete sigurno pronaći odličnog krznenog prijatelja za sebe. Ali obavezno prethodno budite iskreni prema sebi i uskladite temperament i potrebe životinje sa svojim. 

Da li živite sa decom? 

Nije svaki ljubimac preporučljiv za život sa detetom. Neke rase pasa su, na primer, poznate po tome da su vrlo porodične i odličan izbor za život sa detetom, dok su druge sklonije tome da svu pažnju žele za sebe, ili jednostavno – nisu sklone preteranoj socijalizaciji. 

Ukoliko su među vašim ukućanima i najmlađi – raspitajte se koliko je ljubimac pogodan za malu decu, pa ga na osnovu saznanja nabavite ili nemojte to da učinite. Takođe, pre nabavke vodite računa da je vaše dete već bilo u kontaktu sa tim ljubimcem. Zamislite nabavite mačku, a tek onda otkrijete da je vaše dete alergično na njenu dlaku? Zato je važno da budete sigurni da su svi ukućani, a naročito deca, već bila u kontaktu sa vrstom životinje koju dovodite u dom. 

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas