Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како пси бирају своју омиљену особу? Имају своје критеријуме по којима бирају, баш као и људи

Kо не би желео да буде број један у очима свог пса? Сазнајте како то лако можете да постанете

1655381464_animals-g7ea7f7c3c_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Дакле, понекад омиљена особа пса није увек њихов примарни неговатељ, понекад чак може бити и омиљена "дадиља" вашег пса. Па како пси бирају своју омиљену особу? Да ли је то особа коју највише лижу? Човек који испоручује највише посластица? Или је у питању нешто друго? И да ли је могуће променити им мишљење?

Наравно, сваки пас је другачији, али важе неке генерализације. Читајте даље да бисте сазнали све о томе како пси бирају своју омиљену особу.

Да ли сам ја омиљена особа свог пса?

Социјализација је важна

Многи пси се највише везују за онога ко брине о њима током њиховог кључног периода социјализације, који се дешава између рођења и шест месеци. У овом узрасту, мозак штенаца је невероватно пријемчив, а њихова рана друштвена искуства утичу на њих до краја живота. Зато је толико важно осигурати да ваше штене има позитивне интеракције са широким спектром људи, места и ствари.

Прочитајте још: ВЕТЕРИНАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Ових 9 намирница никада немојте давати псу, јер може доћи до СМРТНОГ исхода

На пример, пси који нису изложени људима који носе шешире могу се касније у животу плашити шешира. 

Ако је ваш пас већ био одрастао када сте га усвојили, не брините: још није касно да постанете њихов миљеник. Иако су рана искуства важна, наставак социјализације кроз искуства као што су дневни боравак за псе, састанци за игру и свакодневне шетње  је веома важан!

Пажња (и наклоност) повећава везу

Већина паса има тенденцију да се веже за особу која им посвећује највише пажње. На пример, у породици са два родитеља и двоје деце, пас може фаворизовати родитеља који сваког јутра напуни његову чинију и води га у шетњу свако вече.

Фото: Пиксабеј

Поред тога, физичка наклоност учвршћује везу између пса и особе. Ако је особа нежна према псу, пас ће бити нежан према њој. 

Позитивна асоцијација је кључна

Осим пажње својих омиљених људи, пси биграју миљенике у зависности од асоцијација. Другим речима, када је особа извор добрих ствари, пас формира везу.

Када размислите о томе, има много смисла. Наравно, пас ће волети особу која увек игра потезање конопца или им даје гомилу њихове омиљене смрдљиве посластице у виду говеђе јетре. Такође знају да је особа која их најчешће храни прилично важан играч у њиховим животима!

Прочитајте још: Како да пас превазиће фобије од појединих предмета? Крените постепено

Са друге стране, пси често лоше реагују на људе са којима имају лоше везе. Позитивне асоцијације доводе до позитивних односа пса и човека. Можете користити позитивну асоцијацију да помогнете у обуци и дружењу вашег пса.

На пример, кад год неко нови дође у кућу, упознајте га са псима у дворишту и нека им да посластице. Ово успоставља тренутну позитивну асоцијацију (нова особа = укусне посластице) која помаже да се олакша упознавање.

Где год да кренете, тамо су они

Да ли је ваш пас ваша лична сенка? Зар не можете да стигнете од тачке А до тачке Б у свом дому, а да он није иза вас? Онда је дефинитивно могуће да сте високо рангирани на листи омиљених људи вашег пса.

Баш као што позитивна пажња и дружење повећавају везу између пса и родитеља кућног љубимца, праћење може одражавати слична осећања. 

Прочитајте још: КОЛИКО ДУГО треба да шетате пса? Ова активност нуди бројне бенефите

Међутим, важно је имати на уму да се то што сте „пас на чичак” који ужива у вашем друштву разликује од пса са анксиозношћу одвајања. Док понашање "чичак траке" има позитивне карактеристике, као што су лизање, играње, итд., анксиозност од одвајања није знак фаворизовања и има негативне карактеристике.

Шта је са лизањем?

Можда имате пса који једноставно не може да одоли да вас полиже. И док су пољупци између људи обично знак наклоности, можда сте се запитали да ли је у свету паса исто.

Фото: Пиксабеј

Одговор је: можда. Наше руке и лица производе слани зној у којем пси уживају, а они су делови нашег тела који су изложени ваздуху и додиру са различитих места на којима идемо током дана. За пса, ово је бифе укуса и мириса!

Људска личност и раса пса играју улогу

Да ли сте икада срели пса који изгледа и понаша се много као њихов власник? Изрека „слично привлачи слично“ важи и за псе и за људе. Пси често бирају омиљену особу која одговара њиховом нивоу енергије и личности. 

Прочитајте још: Пси тугују када изгубе свог псећег пријатеља: Ево како им можете ублажити тугу

Поред тога, вероватније је да ће се неке расе паса повезати са једном особом, па је већа вероватноћа да ће њихова омиљена особа бити та једна особа. Расе које имају тенденцију да се снажно вежу за једну особу укључују:

  • Басењи
  • Хрт
  • Шиба Ину
  • Керн теријер

Како постати миљеник свог пса

Ако имате осећај да нисте омиљена особа свог пса, не очајавајте. Можете побољшати и повећати везу између вас. Најлакши (и најзабавнији) начин је да проведете најмање 30 минута фокусираног, један на један времена заједно сваког дана. Ово не укључује шетње, време у дворишту или заједничко гледање телевизије. Ваше време везивања треба да буде активно и фокусирано .

Ево неколико активности повезивања са својим псом:

  • Играјте игру доношења, повлачења конопца или фризбија.
  • Одрадите тренинг. Рад на новим вештинама или јачање старих је одличан начин да се повежете!
  • Испробајте спорт као што је агилити, роњење или одведите пса у теретану за псе где ви и ваш пас можете да радите заједно као тим.
  • Храна (у здравим, одговарајућим количинама) је љубав. Циљајте на здраве изворе протеина са ограниченим пунилима и пробајте неке домаће  оброке за свог пса. Учините време за оброк повезујућом активношћу интеграцијом контакта очима.
  • Дајте свом псу сесију дотеривања или  масажу.

Везивање се јавља природно између паса и људи који их добро третирају. Добро пазите на свог пса, социјализирајте га, дајте му позитивна искуства и поштујте његову јединствену личност. Он ће вас наградити љубављу током целог живота.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas