Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да пас превазиће фобије од појединих предмета? Крените постепено

Да ли сте приметили да се ваш пас чудно реагује на поједине предмете из свог окружења?

1653486602_animals-2939742_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Да ли има обичај да побегне испод вашег кревета када укључите усисивач, или да можда лаје без престанка? Ако је тако, постоји велика шанса да он тако заправо реагује из страха.

Узроци страха од предмета код паса

Пси могу развити фобије од предмета из различитих разлога. У највећем броју случајева пас ће се нечега плашити јер му је то непознато. Новогодишња јелка је добар пример за то. Ваш пас не разуме вашу потребу да декоришете дрво и још мање му пријају светла којима је обасјано. Осим тога, пси се обично боје предмета који производе разне звуке и покрете, попут дечијих играчака које свирају. Такође, непозната изненадна бука може бити врло непријатна псу као што је она коју стварају усисивач или фен за косу. Негативно искуство са неким предметом може довести до тога да га се пас плаши. Понекад власник несвесно неким предметом уплаши свог пса и фобија се створи.

Прочитајте још: Стручњаци објашњавају сва чудна понашања МАЧАКА: Сазнајте шта ваш љубимац жели и мисли у сваком тренутку

Превазилажење страха од предмета

На сву срећу постоји неколико ствари које можете да урадите како бисте помогли свом псу да савлада свој страх од предмета у окружењу:

Склоните дате предмете ван видокруга 

Многе од предмета којих се пас плаши можете склонити тако да буду невидљиви. Ако је у питању страх од дечије играчке, чувајте је на вишој полици и дајте је детету када пас није у близини. Ако је реч о усисивачу, држите га у остави и користите када неко од укућана изведе пса у шетњу.

Одагнајте страх од предмета посластицама

Благе врсте страхова се могу превазићи награђивањем пса посластицама ако је приближи предмету и истражи га. Охрабрите свог љубимца да приђе усисивачу или упитној играчки дајући му његове омиљене посластице ако је само знатижељан у вези ових предмета. Можете покушати и да предмет окружите посластицама како би му пас пришао ближе. Ово можете да радите неколико дана за редом како би се пас ослободио у близини предмета који му задаје страх.

Прочитајте још: Какав је цикулс спавања имају мачке? Многи се питају да ли ходају и спавају

Постепено смањите осетљивост вашег пса на неки предмет

Ако је реч о озбиљном страху, биће вам потребно мало више труда како бисте га превазишли. Важно је да смањите осетљивост вашег пса на предмете које можда морате у свом дому редовно да користите, односно оне које не можете да склоните ван видокруга вашег љубимца. Првобитно ставите упитни предмет на сигурну удаљеност. Ако предмет производи буку, потребно је да прво буде угашен. Неће сваки пас бити довољно мотивисан посластицама да приђе нечему чега се плаши. Покушајте да га охрабрите мажењем и нежним говором. Дозволите псу да сам одлучи да ли ће прићи и кад предмету. Можете га и оставити неколико дана на истом месту како би пас имао прилику да схвати да му неће нанети никакво зло. Тек након неколико дана ако се пас опустио у окружењу проблематичног предмета, можете покушати да га укључите на кратко. Престаните ако пас побегне. Ако остане у близини наградите га посластицама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas