Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како спречити мачку да се пење на намештај? Ефикасно решење

Ако имате мачку, или сте је имали, знате колико воле да се пењу по свему у дому

1696427087_shutterstock_2150187551.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Мачке су живахне животиње које воле да јуре и скачу по читавој кући. Високи предмети, попут ормара или фрижидера, идеална су места ових животиња за бег у дубоки сан или посматрање просторије из другачијег угла. Међутим, мачке не воле само да се пењу на ове предмете, па се на њиховом путу најчешће налазе и столови, столице, радне површине у кухињи и остали предмети које имате у вашем дому.

Ормаре и фрижидер можемо некако да истрпимо, али пењање по трпезаријском столу или радној површини у кухињи није ни хигијенски, али ни леп призор, нарочито ако се тако деси када су вам пријатељи или породица у гостима. Вероватно вам је прво на памет пало кажњавање и викање на животињу након што је урадила погрешну ствар, али треба да знате да то неће утицати на њу ни у којем позитивном смислу (као што би то случај био код паса). Мачке не воле када им се наређује, а то отворено и показују својим ружним понашањем када нисте ту или бежањем од вас.

Да бисте трајно научили мачку да се не пење тамо где не треба, потребна вам је мала прскалица водом – која је највећи непријатељ мачака. Њу држите увек уз себе, а када се мачка попне на сто или радну површину, само је испрскајте и тако неколико пута. На крају ће схватити да добија третман купања сваки пут када се попне на забрањено место, па ће престати то да ради. Други начин је да на полице или места на које се пење поставите мало траке која је лепљива са обе стране. Следећи пут када буде хтела да се попне, шапице ће јој се залепити, а то ће оставити негативно искуство на њу – па се логично, неће више пењати.

Када је ваша мачка била безобразна, немојте је никако мазити (али ни викати на њу). Само је игноришите, док у је у супротном случају, миловање и чешкање главна награда.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas