Oglas
· · Komentari: 0

Kako sprečiti mačku da se penje na nameštaj? Efikasno rešenje

Ako imate mačku, ili ste je imali, znate koliko vole da se penju po svemu u domu

1696427087_shutterstock_2150187551.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Mačke su živahne životinje koje vole da jure i skaču po čitavoj kući. Visoki predmeti, poput ormara ili frižidera, idealna su mesta ovih životinja za beg u duboki san ili posmatranje prostorije iz drugačijeg ugla. Međutim, mačke ne vole samo da se penju na ove predmete, pa se na njihovom putu najčešće nalaze i stolovi, stolice, radne površine u kuhinji i ostali predmeti koje imate u vašem domu.

Ormare i frižider možemo nekako da istrpimo, ali penjanje po trpezarijskom stolu ili radnoj površini u kuhinji nije ni higijenski, ali ni lep prizor, naročito ako se tako desi kada su vam prijatelji ili porodica u gostima. Verovatno vam je prvo na pamet palo kažnjavanje i vikanje na životinju nakon što je uradila pogrešnu stvar, ali treba da znate da to neće uticati na nju ni u kojem pozitivnom smislu (kao što bi to slučaj bio kod pasa). Mačke ne vole kada im se naređuje, a to otvoreno i pokazuju svojim ružnim ponašanjem kada niste tu ili bežanjem od vas.

Da biste trajno naučili mačku da se ne penje tamo gde ne treba, potrebna vam je mala prskalica vodom – koja je najveći neprijatelj mačaka. NJu držite uvek uz sebe, a kada se mačka popne na sto ili radnu površinu, samo je isprskajte i tako nekoliko puta. Na kraju će shvatiti da dobija tretman kupanja svaki put kada se popne na zabranjeno mesto, pa će prestati to da radi. Drugi način je da na police ili mesta na koje se penje postavite malo trake koja je lepljiva sa obe strane. Sledeći put kada bude htela da se popne, šapice će joj se zalepiti, a to će ostaviti negativno iskustvo na nju – pa se logično, neće više penjati.

Kada je vaša mačka bila bezobrazna, nemojte je nikako maziti (ali ni vikati na nju). Samo je ignorišite, dok u je u suprotnom slučaju, milovanje i češkanje glavna nagrada.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas