· · Коментари: 0
кућни љубимац

Колико често треба купати пса? Питање многих власника

Једна од највећих недоумица које муче нове власнике паса је „колико често би требало да купам свог пса?“.

1638541145_shutterstock_1562618569.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Ово је важно питање, јер се проблем јавља и ако пса пречесто купате, као и ако то чините сувише ретко. Постоје различити фактори који могу утицати на учесталост купања паса. Ствари попут дужине и типа крзна, нивоа активности или других стања коже.

Колико често купати пса?

У просеку већину паса је потребно купати само једном месечно. То се свакако односи на псе који немају неки проблем са кожом, и који нису видно прљави. Можете их купати и ређе од тога, али није препоручљиво да то буде мање од једном у три месеца. Можете то радити и чешће, али није пожељно да то буде више од једном у две недеље. Пречесто купање изазива иритације на кожи, чини је сувом и уклања природна уља са крзна пса.

Прочитајте још: Они се сматрају НАЈНЕПОСЛУШНИЈИМ расама паса, али их многи неизмерно воле

Простор између једном у две недеље и једном у 3 месеца је доста велик, због чега би једном месечно била најбоља опција. Један фактор посебно утиче на то да ли је пса потребно купати чешће, а то је свакако боравак на отвореном. Ако ваш пас често борави напољу, трчи по шуми, воли да се ваља у опалом лишћу и завлачи се где стигне, мораћете да га купате чешће. Ако се ваш пас пуно лиња, редовно четкање не само да ће спречити прекомерно лињање већ ће и уклонити сву прљавштину са длаке. Такође, псима који се доста лињају у сезони лињања (пролеће/јесен) требаће чешће купање.

Нега пса

Немају све расе паса исти врсту длаке. Пси који имају длаку средње дужине или дугу длаку, захтевају обично чешће купање од једном у две недеље. Правилно одржавање длаке пса између два купања може вам помоћи да одложите потребу за купањем. Пречесто купање може бити проблематично за псе који имају дупли слој длаке, јер природна уља нестају у тим случајевима, а она су неопходна за изолацију од хладноће.

Постоје и неке расе које захтевају купање, при чему то може бити велико изненађењу обзиром да немају длаку. Овим псима је потребно недељно купање, како би се спречило накупљање вишка уља на кожи.

Расе са длаком какву има Пули, која је дуга, густа, и у облику коврџа и праменова, коју често упоређују са ресама не захтевају толико купања као што бисте могли да помислите. Њихова длака одбија воду, а из ње је невероватно тешко испрати шампон приликом купања, при чему ни сушење реса није лак задатак. У том случају ови пси се морају купати врло ретко и то по топлом времену.

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.