Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Мачке имају 300 различитих израза лица: Необични резултати истраживања

Истраживање са Универзитета Калифорније у Лос Анђелесу (УЦЛА) доноси занимљиве увиде у свет комуникације мачака кроз изразе лица. Шта ваш љубимац жели да вам каже и како то ради

1699108976_shutterstock_507456550.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Да ли сте се икада запитали шта мачји израз лица значе вама или другим мачкама? Студија са Универзитета у Калифорнији (УЦЛА) може нам помоц́и да боље разумемо ове мистериозне љубимце и шта они покушавају да кажу својим изразима. Истраживачи су забележили чак 276 јединствених израза лица код мачака које су проучавали, док шимпанзе, за поређење, имају око 357 различитих израза лица.

Још једна интересантна ствар у вези са овим истраживањем је да мачке деле неке заједничке изразе лица са људима. Ово може бити фасцинантно, с обзиром на то да су мачке куц́ни љубимци хиљадама година. Можда су током тог дугог периода суживота са људима усвојили или развили неке изразе лица који су им слични. Ова чињеница поставља питање како смо током наше историје заједничког живота можда утицали на начин на који мачке комуницирају са нама и међусобно, наводи ББЦ.

Иако је ова студија веома интригантна, потребна су додатна истраживања да би се стекло дубље разумевање ове сложене динамике израза лица код мачака. Разумевање ових сигнала могло би побољшати нашу комуникацију са нашим мачкама и побољшати наше односе са њима. Будуц́а истраживања ц́е нам, надамо се, дати више увида у ову магичну везу између нас и наших крзнених пријатеља.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas