Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПТИЦЕ

Шта мислите колико речи зна ПАПАГАЈ Алекс? Бићете ШОКИРАНИ

Не само што је говорио као двогодишње дете, већ је решавао проблеме као петогодишњак!

1606913219_Mezzanine_271.jpg.focalcrop.1200x630.50.10.jpg
Oglas

Вране поседују "човеколику" интелигенцију, која укључује решавање проблема на нивоу вишем него код већине шестогодишње људске деце. Оне имају разрађен и нијансиран "језик"!

Прочитајте још: ЧУВЕНИ лекар МОЛОХОВ се куне у КРАЉА ЈЕСЕНИ и ЦАРА ЗИМЕ: Руси лече 20 БОЛЕСТИ белим кореном!

Доказивањем да су животиње интелигентније него што мислимо дуго се бави Ајрин Максин Пепеберг, научница позната по студијама когниције у вези са папагајима, посебно са Алексом, за кога каже да јој је био и "најбољи пријатељ":

Папагај знао математику?
Алекс је показао математичке вештине које су се сматрале напредним у интелигенцији животиња, развијајући свој властити концепт "сличан нули". Доносио је закључке о повезаности између написаних бројева и скупова.
Папагај Алекс је користио 150 речи, као дете!

Иако су папагаји одавно познати по својим способностима у вокалној мимикрији, Пеперберг је желела да покаже да би њихово вокално понашање могло имати карактеристике људског језика. Интензивно је радила са сивим афричким папагајем Алексом који је стекао велики речник и користио га на софистициран начин, који се често описује као сличан петогодишњем детету.

Прочитајте још: Пас великог срца дао живот за девојчицу: Да ли знате ко је Лео? (ФОТО)

Паметан и спреман да учи Фото: Треће око

Неки истраживачи верују да метода обуке коју је научница користила са Алексом омогућава подучавање аутистичне деце и друге деце с потешкоћама у учењу. Када су нека аутистична деца подучавана истим методама, њихов одговор је премашио очекивања.

Прочитајте још: ЕКСКЛУЗИВНО: Древни ЛЕК монаха са Свете Горе који "ДИЖЕ из МРТВИХ" (РЕЦЕПТ)

Алекс је разликовао предмете по боји, облику, броју и материјалу, на нивоу приближном шимпанзи и делфина. Његове језичке способности биле су једнаке способностима двогодишњег детета, а вештине решавања проблема биле су на нивоу петогодишњег детета. Алекс је учио абецеду, имао је речник од 150 речи, знао је имена 50 предмета и могао је да броји до осам. Такође је могао да одговори на питања о предметима.

Последње речи су му биле "Буди добра!"

Последње речи необичног сивог папагаја, док је Ајрин излазила из лабораторије вече пре његове смрти, како је научница описала у својој књизи "Алекс и ја", биле су: "Буди добра. Видимо се сутра. Волим те."

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas