Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
разумите свог љубимца

Стручњаци објашњавају сва чудна понашања МАЧАКА: Сазнајте шта ваш љубимац жели и мисли у сваком тренутку

Људи су почели да комуницирају са мачкама пре отприлике 10.000 година, користивши њихове изузетне ловачке вештине, како би контролисали пацове и мишеве у складишту хране

1652982227_cat-g11aa94885_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Домаће мачке имају бројне генетске сличности са својим прецима дивљих мачака. Ваша вољена мачка може показати многе карактеристике својих дивљих рођака и далеких предака. Тим Клинике за животиње "Аирваи" одговорио је  на питања о понашању мачака.

Прочитајте још: Дирљив сусрет РОНИОЦА и пријатељске ФОКЕ: Ово необично дружење задивило је цео свет (ВИДЕО)

1: Зашто ми мачка доноси плен?

Мачке су чланови породице Фелидае, који су месождери са снажним предаторским инстинктом. Мачке мајке редовно доносе плен својим мачићима, а када ваша мачка учини исто за вас, признају вас као члана породице и показују вам да им је стало. Звоно на огрлици ваше мачке може помоћи у заштити птица. 

Зашто моја мачка толико спава?

Иако ваша мачка може да једе редовне, правовремене оброке, она спава у просеку 15 сати дневно да би се напунила за потенцијални лов. Мачке имају одличан ноћни вид и по природи су "ноћне птице", али могу прилагодити свој начин спавања свом власнику. Прекомерни ноћни немир и вокализација могу бити знак болести, као што је хипертиреоза или когнитивна дисфункција. 

Зашто моја мачка прави буку када гледа кроз прозор?

Звукови брбљања ваше мачке су одговор на уочавање плена и узбуђење потенцијалног лова. Мачка која држи отворена уста може мирисати свет оралним рецепторима, али продужено дисање на отворена уста може бити знак астме или респираторног дистреса.

Зашто моја мачка трља главу о мене и упире реп у моје лице?

Мачке трљају главу о вас да покажу наклоност и да луче феромоне из образних жлезда да би означиле власништво. Ударање главом и буљење у вас и полако трептање су други нежни гестови. Крајњи знак поверења је ваша мачка која упире свој подигнути реп у вас, потврђујући да сте сапутник, а не претња.

Да ли "гњечење" шапама или предење значи да је моја мачка срећна?

Гњечење или предење су навике мачића које се преносе на вашу мачку као одраслу особу и могу бити знак задовољства или самоумирујући механизам под стресом. Гњечење је дио рутине дојења, а мачићи проналазе своју мајку током првих дана живота кроз предење. Предење такође има физиолошку функцију лучења ендорфина која обезбеђује уграђени механизам зарастања.  

Зашто моја мачка пије из славине?

У дивљини, текућа вода је обично сигурнија за пиће од стајаће воде, због чега многе мачке више воле славине или фонтане. Прекомерно пијење воде такође може бити знак болести, као што је болест бубрега или дијабетес.

Зашто моја мачка иде преко предмета, баца ствари и гребе намештај?

Мачке су по природи радознале и могу да обарају предмете да виде шта се дешава. Такође могу да се преврну и посматрају предмет који пада како би вежбали лов и опонашали игру са својим пленом. Гребање одражава урођену потребу ваше мачке да уклони мртви слој на својим канџама, истегне своје тело и таложи мирис из жлезда шапа да означи територију. Најбољи начин да сачувате свој намештај је да обезбедите висок стуб за гребање који омогућава вашој мачки да се потпуно истегне, као и много играчака које ће је одржати активном.

Зашто мачке воле кутије?

Дивље мачке, које закопавају свој отпад да би спречиле да их друге животиње открију, привучене су меким површинама. Млади мачићи ће аутоматски користити кутије за отпатке. Ако вашој мачки почне да недостаје кутија за отпатке, уверите се да се кутија редовно чисти и поставља на тихо место и да обезбедите довољно сандука за више мачака. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas