Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СВАКИ ПАС УРАДИ ЈЕДНУ СТВАР КАДА СЕ НАЂЕ У БЛИЗИНИ ЛОШЕ ОСОБЕ: Добро запамтите ову реакцију

Доказано је да пси могу позитивно да утичу на своје власнике, а једно од општих уверења јесте оно да пси могу да препознају људске квалитете и знају када их неко лаже.Том темом бавило се истраживање које је спровео Акико Такаока, истраживач са Катедре за психологију Универзитета у Токију.

1702817935_shutterstock_2370885279.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Током неколико година истраживачког рада који се бави когнитивним развојем животиња, на неколико различитих начина тестирао је идеју да пси знају када их неко превари и да памте људе који су то учинили. Та се премиса показала тачном – не само то, него пси након што их преваре губе поверење у неку особу.

Један од тих експеримената изгледао је овако: неколико посуда с храном, волонтер, пси. Друга особа је поставила те празне посуде, што они нису могли видети све док им се нису приближили. Поступак је поновљен неколико пута, а на крају се испоставило да пси памте ко их је преварио. Кад је та особа ушла у просторију, већина је била равнодушна, а неколико паса је било љутито. Истовремено, према онима који их нису преварили показивали су приврженост, пише Натионал Геограпхиц.

Друга студија, коју су спровели научници Катедре за психологију Универзитета Кјото показали су да је њима јасно ако се неко понаша ружно према људским члановима њихове породице и да ће се понашати у складу с тим. Шта ће учинити, зависи од карактера пса, али разумеју шта се догађа.

У експерименту су учествовали пси у пратњи својих власника и неколико волонтера које они нису познавали. Они су имали задатак: део њих се лепо понашао према власницима, а други су викали на њих и понашали се агресивно.

Када су потом волонтери псима понудили храну, открили су нешто веома занимљиво. Они који су се добро понашали према њиховим власницима нису имали проблема: пси су прихватили њихове посластице и мажење. Али они који су били безобразни изазвали су негативну реакцију: неки пси нису хтели да прихвате кексић, неки да, али чак и они који су га узели нису били расположени за даље дружење него су се само померили.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas