Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ваша маца једе посип? Ево због се то догађа и како је спречити

Иза ове појаве мпже бити више узрока

1670584582_shutterstock_1995668426.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Могли бисте бити прилично шокирани када бисте затекли своју мачку да једе свој посип. Осим посипа, мачке су склоне ка томе да једу и друге непожељне материјале из бројних разлога. Овакво понашање се назива пика поремећај и укључује једење непрехрамбених производа. Мачке које имају овај поремећај могу покушати да поједу читав низ чудних ствари од пластике, преко канапа, картона, па чак и до земље.

Прочитајте још: Сазнајте колико ће ваш ПАС да порасте: Стручњаци кажу да је једна МЕТОДА је најпоузданија

Неки облици пика поремећаја могу бити безазлени попут лизања пластичних флаша, али ако дође до конзумирања непрехрамбених материја, то може довести до зачепљења црева. Такође, то може бити и знак болести. Мачке могу јести свој посип из два разлога – због здравственог стања или проблема са понашањем. Ако сумњате да је у питању здравствени проблем, нужно је да је што пре одведете ветеринару, посебно ако се овакво понашање појавило изненада. С друге стране мачићи ће најчешће из радозналости покушати да поједу посип, али су све шансе да ће овакво понашање прерасти.

Анемија

Уколико је болесна ваша мачка ће свој спас тражити на различитим местима, а између осталог ће покушати и са једењем посипа. Анемија је стање које може изазвати овакво понашање. Анемија представља недостатак црвених крвних зрна и хемоглобина. Како бисте проверили да ли је ово у питању обратите пажњу на десни ваше мачке. Ако су бледе или плавкасте то је лош знак. Такође, анемија може бити знак вируса мачије леукемије, болести бубрега и коштане сржи.

Прочитајте још: Преслатке бебе животиња: Ове фотографије ће свакоме улепшати дан (ФОТО)

Недостаци у исхрани

Уколико ваша мачка не добија путем исхране све неопходне витамине и минерале она би се могла определити за једење посипа. Ово се може догодити ако њена храна није правилно избалансирана и ако њен гастроинтестинални тракт не апсорбује добро хранљиве материје. Ову дијагнозу ће морати ветеринар да постави и да вам да смернице за њено лечење.

Како спречити мачку да једе посип?

Ако ветеринар утврди да је ваша мачка физички здрава требало би да преусмерите вашу пажњу на њено понашање. Потребно је дакле да је спречите у њеној намери да једе посип. Како то урадити:

Будући да на тржишту постоје бројне врсте посипа, ваш први корак би могла да буде његова замена. Постоје велике шансе да се нови посип неће свидети вашој мачки.
Могуће је да мачка једе посип из досаде. Ако мислите да је то у питању понудите јој неку нову играчку.
Промените врсту хране коју дајете мачки. Ако сте користили само сува зрнца, можда ће мокра храна деловати учинковитије на то да нутритивне потребе ваше мачке буду подмирене.
Понудите мачки мачију траву која би јој могла одвратити пажњу од посипа, а уједно је идеална за жвакање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas