Oglas
· · Komentari: 0

Vaša maca jede posip? Evo zbog se to događa i kako je sprečiti

Iza ove pojave mpže biti više uzroka

1670584582_shutterstock_1995668426.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Mogli biste biti prilično šokirani kada biste zatekli svoju mačku da jede svoj posip. Osim posipa, mačke su sklone ka tome da jedu i druge nepoželjne materijale iz brojnih razloga. Ovakvo ponašanje se naziva pika poremećaj i uključuje jedenje neprehrambenih proizvoda. Mačke koje imaju ovaj poremećaj mogu pokušati da pojedu čitav niz čudnih stvari od plastike, preko kanapa, kartona, pa čak i do zemlje.

Pročitajte još: Saznajte koliko će vaš PAS da poraste: Stručnjaci kažu da je jedna METODA je najpouzdanija

Neki oblici pika poremećaja mogu biti bezazleni poput lizanja plastičnih flaša, ali ako dođe do konzumiranja neprehrambenih materija, to može dovesti do začepljenja creva. Takođe, to može biti i znak bolesti. Mačke mogu jesti svoj posip iz dva razloga – zbog zdravstvenog stanja ili problema sa ponašanjem. Ako sumnjate da je u pitanju zdravstveni problem, nužno je da je što pre odvedete veterinaru, posebno ako se ovakvo ponašanje pojavilo iznenada. S druge strane mačići će najčešće iz radoznalosti pokušati da pojedu posip, ali su sve šanse da će ovakvo ponašanje prerasti.

Anemija

Ukoliko je bolesna vaša mačka će svoj spas tražiti na različitim mestima, a između ostalog će pokušati i sa jedenjem posipa. Anemija je stanje koje može izazvati ovakvo ponašanje. Anemija predstavlja nedostatak crvenih krvnih zrna i hemoglobina. Kako biste proverili da li je ovo u pitanju obratite pažnju na desni vaše mačke. Ako su blede ili plavkaste to je loš znak. Takođe, anemija može biti znak virusa mačije leukemije, bolesti bubrega i koštane srži.

Pročitajte još: Preslatke bebe životinja: Ove fotografije će svakome ulepšati dan (FOTO)

Nedostaci u ishrani

Ukoliko vaša mačka ne dobija putem ishrane sve neophodne vitamine i minerale ona bi se mogla opredeliti za jedenje posipa. Ovo se može dogoditi ako njena hrana nije pravilno izbalansirana i ako njen gastrointestinalni trakt ne apsorbuje dobro hranljive materije. Ovu dijagnozu će morati veterinar da postavi i da vam da smernice za njeno lečenje.

Kako sprečiti mačku da jede posip?

Ako veterinar utvrdi da je vaša mačka fizički zdrava trebalo bi da preusmerite vašu pažnju na njeno ponašanje. Potrebno je dakle da je sprečite u njenoj nameri da jede posip. Kako to uraditi:

Budući da na tržištu postoje brojne vrste posipa, vaš prvi korak bi mogla da bude njegova zamena. Postoje velike šanse da se novi posip neće svideti vašoj mački.
Moguće je da mačka jede posip iz dosade. Ako mislite da je to u pitanju ponudite joj neku novu igračku.
Promenite vrstu hrane koju dajete mački. Ako ste koristili samo suva zrnca, možda će mokra hrana delovati učinkovitije na to da nutritivne potrebe vaše mačke budu podmirene.
Ponudite mački mačiju travu koja bi joj mogla odvratiti pažnju od posipa, a ujedno je idealna za žvakanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas