Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
верни пријатељи

Због њих смо ОРГАНИЗОВАНИЈИ и СРЕЋНИЈИ: Сви разлози који су ЗА КУЋНОГ ЉУБИМЦА

Кућни љубимци, поготово мачке и пси су одувек били извор радости, забаве, љубави и незамењивог друштва.

1601729533_Depositphotos_4525865_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Ово је још једном стављено у први план и свима постало јасно последњих неколико месеци док смо били у карантину. Сви који су богати овим “плишаним” створењима знају колико су се управо њима обраћали за утеху, наклоност и дружење у најтежим тренуцима.

Зато не чуди чињеница што су у последње време многе животиње пронашле свој дом.

И наука објашњава жељу и потребу да проводимо време са овим четвороножним пријатељима и због чега нас кућни љубимци чине нежнијим и емотивним.

Благодети поседовања крзненог пријатеља

Фото: Пиxабаy

– Бројне студије доказале су да кућни љубимци имају опуштајући ефекат на људе. Истраживања показују да интеракција са њима може смањити крвни притисак и ниво хормона стреса – кортизола.

Прочитајте још: Да ли знате шта све ваш ПАС ТРПИ од вас? За почетак, не ГЛЕДАЈТЕ у њега!

– Баш као што нам је потребан људски контакт, односно дружење, да бисмо живели срећним животом, ту исту везу и повезаност можемо створити са псом или мачком. Осећај испуњености који настаје када проводите време са кућним љубимцем довољно је објашњење због чега људи имају потребу за њима.

– Љубимци нас чине активнијим. Одлазак на трчање или планинарење са псом је сјајан вид вежбања, али то није све. Њихова потреба за боравком напољу и срећа коју осећају када сте у природи може и вас да надахне да устанете и изађете напоље. Да не помињемо то колико боравак на свежем ваздуху утиче не побољшање расположења.

– Крзнени другари чине да се осећамо добро. Једно недавно истраживање открило је да само гледањем у очи љубимца добијамо “налет” окситоцина и пролактина, хормона због којих се осећамо блажено.

– “Америчко удружење за срце” објавило је истраживање о здравственим предностима које кућни љубимаци доносе власницима. Наиме, они су пронашли везу између провођења времена са животињама и смањења ризика од болести срца, нижег холестерола и веће шансе за преживљавање срчаног удара.

Фото: Депосит

Прочитајте још: МАЧКЕ не воле да се носе у РУКАМА, а ово су РАЗЛОЗИ

Зашто је добро имати кућног љубимца

– Недавна анкета спроведена након карантина међу власницима кућних љубимаца донела је закључке да љубимци помажу људима у њиховој борби са депресијом и анксиозношћу.

– Пси и мачке помажу да будемо организовани. Они имају рутине и свој дневни распоред који морамо да испунимо, управо то нам помаже да будемо дисциплиновани и боље организовани.

Прочитајте још: ХИТ на друштвеним мрежама: Ко ће бити ПОБЕДНИК у сусрету МАЧКЕ и ВЕВЕРИЦЕ (ВИДЕО)

– Кућни љубимци чине да се осећамо вољено. Наука показује да када мазимо псе и мачке, наша тела ослобађају окситоцин, хормон због којег се осећамо смирено, задовољно и цењено.

Зар нису ово довољни разлози да удомите једног (или више) крзнених пријатеља, или да их цените више, ако сте међу оним срећницима који већ деле живот са њима?

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas