Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ширимо свест

Животиње НИСУ ЗАБАВА: Зашто никада не би требало да пливате са ДЕЛФИНИМА или да посећујете тематске паркове и акваријуме

Делфини су интелигентне животиње које уживају у високо напредној друштвеној структури, а иза сваког омогућеног блиског контакта са људима, стоји невероватно злостављање тих бића

1656949815_dolphins-g425b4bb14_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

У океану живе у великим друштвеним групама, а женке обично проводе цео живот са својим мајкама и сестрама у породичној капсули. Могу пливати до 80 километара дневно и ронити до дубине од скоро 500 метара.

Прочитајте још: Зашто су БУНДЕВЕ добре за ПСЕ: Здравствене предности због којих обавезно треба укључити бундеву у исхрану љубимца

Тематски паркови са морским животињама и базени 

У било којој атракцији која нуди искуство „пливања са делфинима“ – животиње могу постати анксиозне, фрустриране, агресивне, па чак и неуротичне као резултат заточеништва у плитким воденим резервоарима, од којих су неки дубоки само 1,8 метара. То је далеко од онога како изгледа њјихово природно станиште. Приморани су да комуницирају са неумољивом струјом људи, који их користе као реквизите за селфије. Па да ли је један селфи вредан животног заточеништва једне тако племените животиње? 

Да ли сте се икада запитали како делфини завршавају у морским парковима?

Многи су "киднаповани" из својих океанских домова. Ово обично укључује чамце који јуре делфине и наводе их у плитке воде у којима не могу да побегну од околних мрежа. Делфини имају јаке породичне односе и путују у махунама. Ако је један од њих ухваћен, други чланови групе могу покушати да их спасу. Штавише, након улова, делфини који се сматрају „мање атрактивним“ могу бити убијени, а остали се продају парковима широм света. Нежељени делфини који су пуштени назад у океан могу умријети од шока, стреса или упале плућа.

Повреде, болести и смрт

Многи програми „пливајте са делфинима“ укључују делфине у заточеништву у морским парковима широм света.  Злоупотребљени ради забаве, ове осетљиве животиње су рутински одвојене од својих породица и подвргнуте социјалној, физичкој и психичкој трауми заточеништва. Пошто фрустрација блиског затварања повећава агресију, туче између делфина су уобичајене. Животиње показују знаке узнемирености, као што су трагови лезије на кожи, опекотине од сунца и безвољно плутање, а многе задобију повреде, оболе и прерано умиру. Такође, многи делфини се ударају као део процеса дресуре, како би знали да поступају правилно када туристи дођу. 

Опасно експлоатисање

Делфини су моћне дивље животиње и њихово присиљавање на интеракцију са људима може бити опасно. Десетогодишња Британка је одвучена под воду током искуства „пливања са делфинима“, због чега је била сва у модрицама и крвава. Делфини који су злостављани, забележено је да су уједали су децу у прошлости, што је мало вероватно да би урадили да их нађете на отвореном у мору или океану, јер делфини нису агресивне животиње, осим када су злостављане. 

Шта можете да урадите

Никада немојте подржавати компаније које затварају дивље животиње ради зараде и причајте својим пријатељима о беди коју делфини и многе друге животиње трпе.  Одбијте да посећујете морске паркове који држе животиње у заточеништву и избегавајте све објекте или обиласке које обећавају контакт са животињама. Уместо тога, уживајте у саосећајним активностима, као што су роњење, вожња кајаком, пливање или посета тематском парку, само без животиња.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas