Oglas
· · Komentari: 0
širimo svest

Životinje NISU ZABAVA: Zašto nikada ne bi trebalo da plivate sa DELFINIMA ili da posećujete tematske parkove i akvarijume

Delfini su inteligentne životinje koje uživaju u visoko naprednoj društvenoj strukturi, a iza svakog omogućenog bliskog kontakta sa ljudima, stoji neverovatno zlostavljanje tih bića

1656949815_dolphins-g425b4bb14_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

U okeanu žive u velikim društvenim grupama, a ženke obično provode ceo život sa svojim majkama i sestrama u porodičnoj kapsuli. Mogu plivati do 80 kilometara dnevno i roniti do dubine od skoro 500 metara.

Pročitajte još: Zašto su BUNDEVE dobre za PSE: Zdravstvene prednosti zbog kojih obavezno treba uključiti bundevu u ishranu ljubimca

Tematski parkovi sa morskim životinjama i bazeni 

U bilo kojoj atrakciji koja nudi iskustvo „plivanja sa delfinima“ – životinje mogu postati anksiozne, frustrirane, agresivne, pa čak i neurotične kao rezultat zatočeništva u plitkim vodenim rezervoarima, od kojih su neki duboki samo 1,8 metara. To je daleko od onoga kako izgleda njjihovo prirodno stanište. Primorani su da komuniciraju sa neumoljivom strujom ljudi, koji ih koriste kao rekvizite za selfije. Pa da li je jedan selfi vredan životnog zatočeništva jedne tako plemenite životinje? 

Da li ste se ikada zapitali kako delfini završavaju u morskim parkovima?

Mnogi su "kidnapovani" iz svojih okeanskih domova. Ovo obično uključuje čamce koji jure delfine i navode ih u plitke vode u kojima ne mogu da pobegnu od okolnih mreža. Delfini imaju jake porodične odnose i putuju u mahunama. Ako je jedan od njih uhvaćen, drugi članovi grupe mogu pokušati da ih spasu. Štaviše, nakon ulova, delfini koji se smatraju „manje atraktivnim“ mogu biti ubijeni, a ostali se prodaju parkovima širom sveta. Neželjeni delfini koji su pušteni nazad u okean mogu umrijeti od šoka, stresa ili upale pluća.

Povrede, bolesti i smrt

Mnogi programi „plivajte sa delfinima“ uključuju delfine u zatočeništvu u morskim parkovima širom sveta.  Zloupotrebljeni radi zabave, ove osetljive životinje su rutinski odvojene od svojih porodica i podvrgnute socijalnoj, fizičkoj i psihičkoj traumi zatočeništva. Pošto frustracija bliskog zatvaranja povećava agresiju, tuče između delfina su uobičajene. Životinje pokazuju znake uznemirenosti, kao što su tragovi lezije na koži, opekotine od sunca i bezvoljno plutanje, a mnoge zadobiju povrede, obole i prerano umiru. Takođe, mnogi delfini se udaraju kao deo procesa dresure, kako bi znali da postupaju pravilno kada turisti dođu. 

Opasno eksploatisanje

Delfini su moćne divlje životinje i njihovo prisiljavanje na interakciju sa ljudima može biti opasno. Desetogodišnja Britanka je odvučena pod vodu tokom iskustva „plivanja sa delfinima“, zbog čega je bila sva u modricama i krvava. Delfini koji su zlostavljani, zabeleženo je da su ujedali su decu u prošlosti, što je malo verovatno da bi uradili da ih nađete na otvorenom u moru ili okeanu, jer delfini nisu agresivne životinje, osim kada su zlostavljane. 

Šta možete da uradite

Nikada nemojte podržavati kompanije koje zatvaraju divlje životinje radi zarade i pričajte svojim prijateljima o bedi koju delfini i mnoge druge životinje trpe.  Odbijte da posećujete morske parkove koji drže životinje u zatočeništvu i izbegavajte sve objekte ili obilaske koje obećavaju kontakt sa životinjama. Umesto toga, uživajte u saosećajnim aktivnostima, kao što su ronjenje, vožnja kajakom, plivanje ili poseta tematskom parku, samo bez životinja.

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas