· · Коментари: 0
кућни љубимци

Звукови које мачке не желе да чују: Због њих се увек уплаше

Мачке имају чула са фреквенцијским опсегом од 45-65.000 херца, чини их много бољим „слушаоцем“ од људи, али и паса

1650796770_cat-1818927_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Еволуција је мачке наградила перфектним чулом слуха, како би у природи могле да чују свој плен на великој удаљености. Због овог је наше домаће мачке изузетно лако уплашити, јер реагују и на најтиши звук.

Које звукове мачке изразито не воле?

Звук блендера

На врху наше листе је овај иритирајући звук, који не само да је гласан већ и делује врло узнемирујуће. Чак и добром делу људи овај звук не прија, а камоли мачкама.

Прочитајте још: Драстично мања порција хране: Ево како шта се догоди када одлучите да пса ставите на "дијету" (ВИДЕО)

Звук ударања поклопца о лонац

Признаћете и сами да не волите нарочито када неко гласно користи прибор за јело, односно удара кашиком по тањиру. Исто то не воле ни мачке, а смета им и када поклопац снажно удари о лонац, или када се тигањ и шерпа сударе.

Звук падања тешких предмета

Књиге и други тешки предмети могу да створе снажну буку када падну са веће висине. Осим буке ови предмети стварају и вибрације које могу изазвати забринутост код мачке.

Звук пуцања балона

Готово да не постоји мачка која ће седети мирно када у њеној близини пукне балон. Овај звук обично долази изненада и врло је гласан због чега га мачке заиста не воле.

Бука коју ствара ватромет

Баш попут паса, ни мачке не воле ватромет. Иако људима тај ниво буке не смета, мачке су сасвим друга прича. Њихове осетљиве уши га лако детектују и ако је у близини мачка ће одговорити дрхтањем и скривањем од ове буке.

Звук који ствара лак за косу

Можда никад не бисте помислили да мачке не знају да „цене“ ваше покушаје да имате лепу фризуру. Шалу на страну, звук лака за косу је превише пискав за мачку и она то повезује са звуком који змија производи, што је аларм за опасност.

Прочитајте још: Инвалидска колица за ЗЛАТНУ РИБИЦУ! Овај љубазан човек решио је да помогне свом љубимцу са инвалидитетом (ВИДЕО)

Звук гужвања металне фолије

Иако ће наше уши једва да детектују ово као звук, мачке заиста не уживају у томе да чују одмотавање, цепање и стављање металне фолије преко хране.

Звук грмљавине

Свака мачка ће се завући под своје ћебе или скочити на кревет свог власника у потрази за уточиштем када чује заглушујући звук грмљавине. Штавише и пре него што почне пљусак праћен грмљавином, мачка ће бити узнемирена јер ће моћи да осети да се спрема невреме.

Звук звиждука чајника

Овај предмет је специјално дизајниран да вас упозори када је потребно да склоните чајник са шпорета. Међутим, иако ни људима не прија нарочито овај висок тон, мачке га се заиста ужасавају.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.