Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Хиперпигментација на лицу и како да је се решите: Зашто настају тамне флеке на лицу и телу?

Ако и вама хиперпигментација на кожи лица задаје проблеме, сазнајте зашто до ње долази и коју са начини за решавање овог проблема

1684836373_shutterstock_2147706951-suncanje.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Хиперпигментацијама називамо делове коже који су тамнији у односу на природну боју коже појединца, и најчешће се испољавају у виду флека или пега. Естетски су изазовне и непривлачне, јер се јављају на деловима тела који су видљиви и стално изложени, као што су лице, руке, рамена.

Зашто се јавља хиперпигментација?

Оно што доводи до хиперпигментација је поремећај лучења  пигмента меланина који се налази у кожи.

Меланин је наш природни пигмент и од њега зависи боја коже. Неки имају више меланина, па им је боја коже тамнија, док је код неких људи меланин у мањој мери заступљен, па за такве људе кажемо да су светле пути. Онда када природно имате светао тен, а желите да имате тамнију боју коже, па прибегавате разним третманима како бисте до ње и дошли, тада радите на повећању пигмента меланина у кожи.

Сунчање је вид стимулације коже да почне да лучи веће количине меланина. Иста ствар се дешава и када се подвргнемо третману у соларијуму. О штетним ефектима соларијума и сунчевих зрака у великим количинама већ сте чули.

Онда када претерамо са излагањем штетним ултра- виолетним зрацима, било сунчањем или коришћењем соларијума, долази до поремећаја у лучењу меланина и до појаве коју називамо хиперпигментација коже лица.

Наравно, хиперпигментације и флеке могу нестати. Постоји више начина њиховог уклањања. Сунчеви зраци могу довести до хиперпигментација, али то није једини узрок њиховог стварања.

Фото: Схуттерстоцк

Узроци хипепигментације

Научници су овом проблему приступили врло студиозно и открили најчешће разлоге који доводе до хиперпигментација.

Хиперпигментација од сунца

Хиперпигментација се најчешће јавља као последица претераном излагању сунчевим зрацима. Сунчање јесте врло корисно за наш организам, али само у разумним границама. Ако знамо да се озонски омотач који нас је штитио од ултравиолетног зрачења истањио и да сунце сада несметано „пржи”, онда је неопходно да радимо на заштити од сунца.

Ту пре свега мислимо на креме са заштитним фактором током целе године. Понекад ни то није довољно, па лекари препоручују да се лети сунце избегава у ударном термину од десет до шеснаест часова. 

Пигментационим флекама називамо хиперпигментације које настају као директна последица излагања сунчевим зрацима. Оне могу да се манифестују и у виду симпатичних пега– ситних потамнелих делова коже.

Хиперпигментација у трудноћи

Некада се хиперпигментације на лицу јављају први пут у трудноћи. Хормонске промене кроз које жена пролази доводе до ових промена. Ту првенствено мислимо на повећано лучење полних хормона естрогена и прогестерона.

Хиперпигментација од акни

Поступална хиперпигментација настаје после неких упалних процеса на кожи. Бубуљице, било да су у питању митисери, акне или поткожне бубуљице, могу да прерасту у озбиљан упални процес, ако се не третирају на време. Најтеже за лечење и решавање су свакако цистичне акне. Ако се лече на погрешан начин, може доћи до појаве ожиљака. Њих могу изазвати и неки агресивнији козметички третмани, који се користе у лечењу свих врста бубуљица.

Хиперпигментација изнад горње усне

Постоје два разлога за настанак хиперпигментације изнад горње усне. За први су одговорне маље односно тамне длачице које расту изнад горње усне и кваре наше самопоуздање. Већина жена их уклања, а сваки начин уклањања ствара црвенило на кожи. 

Када шетате по сунчаном дану, или уживате на плажи, обавезно нанесите крему са заштитним фактором на лице. Кожа изнад горње усне је осетљива, и негативно УВ зрачење ће је оштетити већ након неколико сати сунчања, како би се лице одбранило- ствараће веће количине меланина. То у пракси значи, да ће ваше науснице поцрнети два пута више у поређењу са остатком коже а понекад и поцрвенети и постати болне, што није естетски уредно и потпуно је нездраво.

Овакве флеке на наусницама се повлаче, али потребно је уложити доста труда и неге како би ваша кожа поново заблистала.

Уклањање хиперпигментације

Ако имате хиперпигментације на кожи, вероватно тражите најбоље решење да их уклоните. Сви желимо леп уједначен тен коже лица, поготово ако су вам се хиперпигментације скоро појавиле. Природно је да што пре желимо да повратимо здрав изглед коже лица. 

Ако је узрок хиперпигментација трудноћа, постоји могућност да ће се промене повући када прође друго стање и када се поново успостави хормонски баланс. Ако су хиперпигментације последица сунчевог зрачења или  су настале након лечења акни, можда би требало да размислите о начинима за њихово уклањање. То могу бити:

        - крема за уклањање хиперпигментација
        - серум за уклањање хиперпигментација
        - коректор за уклањање хиперпигментација
        - ласер за уклањање хиперпигментација

*Уколико приметите било какве озбиљније промене на кожи, битно је обратит се лекару.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas