· · Коментари: 0

Материјал у вашем ормару има своју тамну страну! Сазнајте зашто не би требало да купујете ВИСКОЗУ

Од почетка целулозе, вискоза је уведена 1890. године као јефтинија алтернатива памуку за производњу. Вискоза, такође позната као рајон, је уобичајено целулозно влакно. Самим тим што је јефтинија од памука, довело је до хиперпродукције овог материјала.

1649866719_material-g54085947f_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Данас је вискоза свуда заступљена, поготово у индустрији "брзе" моде, толико да је готово немогуће да у ормару немате бар неку блузу или хаљину од вискозе. 

Прочитај још: СЛИНГБАЦК ЦИПЕЛЕ залуделе светске инфлуенсерке: Потпетице које су побрале највише лајкова на Инстаграму (ФОТО)

Међутим, вискоза има изузетно штетне ефекте на животну средину, као што је употреба штетних хемикалија и неетички ресурси за материјал. На пример, угљен-дисулфид који се користи у производњи вискозних влакана доводи и до смртоносних нуспојава по здравље радника. Стога, можда и није изненађујуће што вискоза последично доводи до веће количине емисије гасова стаклене баште од производње памука.

Алтернатива вискози      

Уместо употребе вискозе, постоје алтернативе за које се можемо одлучити, као што су одрживија целулозна влакна. Уз растућу забринутост међу општом популацијом, многа новооснована предузећа преузела су изазов набавке целулозе из безброј других извора као што су поморанџе, млеко, дрво и кафа. Чини се да су компаније схватиле колико је битно очување животне средине када користе различите изворе за добијање влакана. Такође су и потрошачи препознали колико је ово важно, те се све више и више хватају за артикле на којима је наглашено да су или рециклирани или направљени на еколошки, односно одрживи начин. Уколико не наилазите на артикле са овим обележјем или фирме које налазе алтернативне начине прикупљања целулозе, увек је битно да купујете природне материјале као што су органски памук или лан. Не само да су бољи за животну средину, већ су и пријатнији и здравији за кожу. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.