Oglas
· · Komentari: 0

Materijal u vašem ormaru ima svoju tamnu stranu! Saznajte zašto ne bi trebalo da kupujete VISKOZU

Od početka celuloze, viskoza je uvedena 1890. godine kao jeftinija alternativa pamuku za proizvodnju. Viskoza, takođe poznata kao rajon, je uobičajeno celulozno vlakno. Samim tim što je jeftinija od pamuka, dovelo je do hiperprodukcije ovog materijala.

1649866719_material-g54085947f_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Danas je viskoza svuda zastupljena, pogotovo u industriji "brze" mode, toliko da je gotovo nemoguće da u ormaru nemate bar neku bluzu ili haljinu od viskoze. 

Pročitaj još: SLINGBACK CIPELE zaludele svetske influenserke: Potpetice koje su pobrale najviše lajkova na Instagramu (FOTO)

Međutim, viskoza ima izuzetno štetne efekte na životnu sredinu, kao što je upotreba štetnih hemikalija i neetički resursi za materijal. Na primer, ugljen-disulfid koji se koristi u proizvodnji viskoznih vlakana dovodi i do smrtonosnih nuspojava po zdravlje radnika. Stoga, možda i nije iznenađujuće što viskoza posledično dovodi do veće količine emisije gasova staklene bašte od proizvodnje pamuka.

Alternativa viskozi      

Umesto upotrebe viskoze, postoje alternative za koje se možemo odlučiti, kao što su održivija celulozna vlakna. Uz rastuću zabrinutost među opštom populacijom, mnoga novoosnovana preduzeća preuzela su izazov nabavke celuloze iz bezbroj drugih izvora kao što su pomorandže, mleko, drvo i kafa. Čini se da su kompanije shvatile koliko je bitno očuvanje životne sredine kada koriste različite izvore za dobijanje vlakana. Takođe su i potrošači prepoznali koliko je ovo važno, te se sve više i više hvataju za artikle na kojima je naglašeno da su ili reciklirani ili napravljeni na ekološki, odnosno održivi način. Ukoliko ne nailazite na artikle sa ovim obeležjem ili firme koje nalaze alternativne načine prikupljanja celuloze, uvek je bitno da kupujete prirodne materijale kao što su organski pamuk ili lan. Ne samo da su bolji za životnu sredinu, već su i prijatniji i zdraviji za kožu. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas