Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ХИГИЈЕНА

ОПРЕЗА НИКАД ДОСТА: Зашто је важно опрати РУКЕ пре и после прања ЗУБА

Иако се не верује да клице на вашој четкици за зубе могу директно да узрокују здравствене проблеме, редовно чишћење четкице за зубе, правилно одлагање и познавање када је морате мењати важно је за одржавање добре оралне хигијене.

1598256932_Depositphotos_182167492_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Наша уста препуна су бактерија, укључујући оне које живе на нашим зубима, стога није ни чудо што се нечистоћа сакупља и на четкицама за зубе.

Прочитајте још: ИЗБЕЛИТЕ зубе на потпуно ПРИРОДАН начин

Али бактерије из вашег WЦ-а такође могу завршити на четкицама! Кад пустите воду у тоалету, која уклања отпад из посуде такође се меша са малим честицама тог отпада и отпушта те бактерије у ваздух, а оне онда могу завршити на четкицама за зубе.

Иако се не верује да бактерије на вашој четкици за зубе могу директно да узрокују здравствене проблеме, редовно чишћење четкице за зубе, правилно одлагање и редовно мењање важно је за одржавање добре оралне хигијене.

Оперите руке пре и након прања зуба

Прво, важно је опрати руке сапуном и водом најмање 20 секунди кад год додирнете четкицу за зубе. Ваше руке су главно средство преноса бактерија и вируса, па ће прање руку пре и после прања зуба помоћи да се заустави ширење бактерија на и са четкице. 

Прочитајте још: БИЗАРНО, али ради! Ево колико дуго морате прати ЗУБЕ да бисте СМРШАЛИ

Фото: Писабеј

Исперите и правилно чувајте четкицу за зубе

Потребно је темељно испрати четкицу за зубе водом из славине након сваке употребе да бисте уклонили преостале честице хране и зубну пасту, како наводи Америчко удружење стоматолога.

Након испирања држите је у усправном положају и оставите да се осуши на ваздуху. Бактерије које живе на вашој четкици за зубе углавном су анаеробне, што значи да умиру у присутности кисеоника, па ће сушењем ваздух убити већину бактерија.

Прочитајте још: Ако не перете ЗУБЕ редовно - настрадаће ваше СРЦЕ! Ево шта кажу лекари

Осим тога, бактерије бујају на влажним и тамним местима (затвореним посудама или ормарима), па је важно оставити је на отвореном. Али покушајте да је не чувате близу вашег тоалета и затворите WЦ шољу пре испирања како бисте се заштитили од клица из тоалета. Избегавајте чување више четкица у истом држачу. Најбоље је ако не ступе у контакт једне с другима, јер се бактерије могу и тако ширити.

Дезинфикујте четкицу за зубе!

Ево како то да урадите:

Четкицу темељно исперите водом након прања. У малу шољицу ставите антисептичко средство за испирање уста или 3% водоник-пероксид, довољно да прекрије четкицу за зубе. Оставите да стоји око 15 минута. Пре поновне употребе темељно исперите водом.

Прочитајте још: Једите ЈАБУКЕ и имаћете блиставо бео ОСМЕХ

Постоје и други природни састојци које можете користити из кухињског ормарића за дезинфекцију четкице за зубе - попут сирћета.

Фото: Пиксабеј

Знате ли када је право време да промените четкицу за зубе?

Четкице за зубе треба заменити отприлике свака три до четири месеца или пре ако приметите да је потребно, према Америчком удружењу стоматолога. То је зато што се ефикасност четкице смањује како се оне троше.

Прочитајте још: Не дајте да вам ЛОШ ЗАДАХ поквари сексуални живот: Ево КАКО СПРЕЧИТИ

Такође бисте требали да замените четкицу за зубе након што сте преболели прехладу или грип, јер то може помоћи у спречавању поновне инфекције или преношења на чланове породице. Четкице у боји имају индикатор за замену. Када длачице посветле готово до беле боје, време је за нову. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas