Oglas
· · Komentari: 0
HIGIJENA

OPREZA NIKAD DOSTA: Zašto je važno oprati RUKE pre i posle pranja ZUBA

Iako se ne veruje da klice na vašoj četkici za zube mogu direktno da uzrokuju zdravstvene probleme, redovno čišćenje četkice za zube, pravilno odlaganje i poznavanje kada je morate menjati važno je za održavanje dobre oralne higijene.

1598256932_Depositphotos_182167492_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Naša usta prepuna su bakterija, uključujući one koje žive na našim zubima, stoga nije ni čudo što se nečistoća sakuplja i na četkicama za zube.

Pročitajte još: IZBELITE zube na potpuno PRIRODAN način

Ali bakterije iz vašeg WC-a takođe mogu završiti na četkicama! Kad pustite vodu u toaletu, koja uklanja otpad iz posude takođe se meša sa malim česticama tog otpada i otpušta te bakterije u vazduh, a one onda mogu završiti na četkicama za zube.

Iako se ne veruje da bakterije na vašoj četkici za zube mogu direktno da uzrokuju zdravstvene probleme, redovno čišćenje četkice za zube, pravilno odlaganje i redovno menjanje važno je za održavanje dobre oralne higijene.

Operite ruke pre i nakon pranja zuba

Prvo, važno je oprati ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi kad god dodirnete četkicu za zube. Vaše ruke su glavno sredstvo prenosa bakterija i virusa, pa će pranje ruku pre i posle pranja zuba pomoći da se zaustavi širenje bakterija na i sa četkice. 

Pročitajte još: BIZARNO, ali radi! Evo koliko dugo morate prati ZUBE da biste SMRŠALI

Foto: Pisabej

Isperite i pravilno čuvajte četkicu za zube

Potrebno je temeljno isprati četkicu za zube vodom iz slavine nakon svake upotrebe da biste uklonili preostale čestice hrane i zubnu pastu, kako navodi Američko udruženje stomatologa.

Nakon ispiranja držite je u uspravnom položaju i ostavite da se osuši na vazduhu. Bakterije koje žive na vašoj četkici za zube uglavnom su anaerobne, što znači da umiru u prisutnosti kiseonika, pa će sušenjem vazduh ubiti većinu bakterija.

Pročitajte još: Ako ne perete ZUBE redovno - nastradaće vaše SRCE! Evo šta kažu lekari

Osim toga, bakterije bujaju na vlažnim i tamnim mestima (zatvorenim posudama ili ormarima), pa je važno ostaviti je na otvorenom. Ali pokušajte da je ne čuvate blizu vašeg toaleta i zatvorite WC šolju pre ispiranja kako biste se zaštitili od klica iz toaleta. Izbegavajte čuvanje više četkica u istom držaču. Najbolje je ako ne stupe u kontakt jedne s drugima, jer se bakterije mogu i tako širiti.

Dezinfikujte četkicu za zube!

Evo kako to da uradite:

Četkicu temeljno isperite vodom nakon pranja. U malu šoljicu stavite antiseptičko sredstvo za ispiranje usta ili 3% vodonik-peroksid, dovoljno da prekrije četkicu za zube. Ostavite da stoji oko 15 minuta. Pre ponovne upotrebe temeljno isperite vodom.

Pročitajte još: Jedite JABUKE i imaćete blistavo beo OSMEH

Postoje i drugi prirodni sastojci koje možete koristiti iz kuhinjskog ormarića za dezinfekciju četkice za zube - poput sirćeta.

Foto: Piksabej

Znate li kada je pravo vreme da promenite četkicu za zube?

Četkice za zube treba zameniti otprilike svaka tri do četiri meseca ili pre ako primetite da je potrebno, prema Američkom udruženju stomatologa. To je zato što se efikasnost četkice smanjuje kako se one troše.

Pročitajte još: Ne dajte da vam LOŠ ZADAH pokvari seksualni život: Evo KAKO SPREČITI

Takođe biste trebali da zamenite četkicu za zube nakon što ste preboleli prehladu ili grip, jer to može pomoći u sprečavanju ponovne infekcije ili prenošenja na članove porodice. Četkice u boji imaju indikator za zamenu. Kada dlačice posvetle gotovo do bele boje, vreme je za novu. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas