Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пиринчана вода за лице: Обилује корисним материјама - Обезбедите себи третман као у салону (РЕЦЕПТИ)

Пиринчана вода одавнина се користи као природни препарат за негу лица

1692700759_shutterstock_233748448.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Пиринач је друга најраспрострањенија житарица, а њена вода природни еликсир за блиставу кожу. Млечна скробна течност која се добија након што се пиринач натопи, скува или ферментише, богат је извор минерала и хранљивих материја, укључујући витамине Е и Б, аминокиселине и антиоксидансе, због чега је у стању да нахрани и подмлади кожу. Њене предности нису остале непримећене кроз векове. Одавно су жене схватиле да се наношењем пиринчане воде на лице побољша његова текстура, да тен постане светлији односно уједначен, да добије природан сјај... Ипак, није препоручљиво наносити је на лице више од два-три пута недељно. У супротном ће доћи до исушивања или иритације.

Пиринчану воду можете да користите као тоник, маску за лице или средство за умиривање. Прво очистите лице, затим умочите тупфер у пиринчану воду и њиме нежно почните да прелазите преко лица. Оставите да делује неколико минута, а затим исперите водом. Експериментишите са различитим пиринчаним водама како бисте видели која вам највише одговара, а у понуди су три. Најбрже и најједноставније се прави она натапањем пиринча водом, али се верују да је вода добијена ферментисањем делотворнија.

НАПРАВИТЕ ЈЕ КОД КУЋЕ

Када правите пиринчану воду код куће, најбржи метод је намакањем. Потребно вам је 90 г пиринча. Исперите га, па ставите у посуду и налијте воду. Пустите да одстоји 15-30 минута. Повремено промешајте. Након намакања, процедите пиринач кроз газу. Процеђена течност је ваша пиринчана вода, одмах спремна за употребу.

Такође, можете да припремите и ферментисану пиринчану воду. Примените прво метод намакања, а онда процеђену течност у чистој посуди оставите да одстоји на собној температури 24-48 сати. За то време одиграће се природна ферментација и на тај начин повећати садржај хранљивих материја у пиринчаној води. Ферментисану пиринчану воду чувајте у фрижидеру и користите као тоник који ће лицу подарити сјај.

Трећи метод подразумева да 90 г чистог, испраног пиринча, ставите у шерпу, налијете с две шоље воде, па оставите да се кува док не постане мекан и кашаст. Тада процедите течност и пустите је да се охлади пре него што је нанесете на кожу. На овај начин добијате заправо концентровану пиринчану воду, коју можете да разблажите обичном како бисте неговали лица.

КАКО СЕ УПОТРЕБЉАВА

У спреју као тонер: Улијте припремљену пиринчану воду у чисту боцу са распршивачем и попрскајте је по целом лицу и врату, које сте претходно темељно очистили. Воду нежно утапкајте у кожу врховима прстију или уз помоћ тупфера. Деловаће као природни тонер, помажући да се уравнотежи пе-ха ниво коже и смање поре. Уз то, редовним коришћењем, лице ће бити хидрирано и имаће здрав сјај.

Као паковање за мекшу и светлију кожу: Помешајте пиринчану воду са сасвим малом количином природних састојака попут меда, јогурта или гела од алое вере да бисте направили хранљиво паковање. Потом га равномерно нанесите на очишћено лице, оставите да делује 15-20 минута, па исперите млаком водом и нежно осушите кожу. Ово паковање ће кожу хидрирати, посветлити и ревитализовати, учинити је мекшом.

Коцке леда за умиривање: Сипајте пиринчану воду у посуду за лед и замрзните је. Потом узмите једну коцку леда, умотајте је у чисту крпу или марамицу, па њоме нежно прелазите преко лица, кружним покретима, фокусирајући се на делове коже на којима има црвенила или некаква упала. Коцкице леда од пиринчане воде ће помоћи да се умири иритирана кожа, смањи натеченост и освежи лице.

НЕЖЕЉЕНИ ЕФЕКТИ

Ипак, водите рачуна и о нежељеним ефектима. Наиме, код појединаца пиринчана вода може произвести иритацију, црвенило или свраб коже. Такође, дешава се, додуше веома ретко, да је нека особа алергична на пиринач или компоненте пиринчане воде. Ако сте преосетљиви, најбоље је да се консултујете са дерматологом пре него што нанесете пиринчану воду на лице. Осим тога, пречестом употребом пиринчане воде можете пореметити природну равнотежу влаге у кожи. Зато разблажите пиринчану воду и користити је умерено да бисте избегли прекомерно исушивање.

Поједини извори сугеришу да вода од пиринча може да повећа осетљивост коже на сунце, чинећи је склонијом опекотинама. Да бисте то спречили, препоручује се да, када након наношења пиринчане воде излазите напоље, користите крему за сунчање.

Поведите рачуна о припреми и складиштењу пиринчане воде. Уколико то не урадите правилно, она може да постане легло бактерија или гљивица. Да бисте избегли контаминацију, увек користите чист прибор и чувајте пиринчану воду у херметички затвореним посудама, у фрижидеру, и то на ограничено време.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas