Oglas
· · Komentari: 0

Pirinčana voda za lice: Obiluje korisnim materijama - Obezbedite sebi tretman kao u salonu (RECEPTI)

Pirinčana voda odavnina se koristi kao prirodni preparat za negu lica

1692700759_shutterstock_233748448.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Pirinač je druga najrasprostranjenija žitarica, a njena voda prirodni eliksir za blistavu kožu. Mlečna skrobna tečnost koja se dobija nakon što se pirinač natopi, skuva ili fermentiše, bogat je izvor minerala i hranljivih materija, uključujući vitamine E i B, aminokiseline i antioksidanse, zbog čega je u stanju da nahrani i podmladi kožu. NJene prednosti nisu ostale neprimećene kroz vekove. Odavno su žene shvatile da se nanošenjem pirinčane vode na lice poboljša njegova tekstura, da ten postane svetliji odnosno ujednačen, da dobije prirodan sjaj... Ipak, nije preporučljivo nanositi je na lice više od dva-tri puta nedeljno. U suprotnom će doći do isušivanja ili iritacije.

Pirinčanu vodu možete da koristite kao tonik, masku za lice ili sredstvo za umirivanje. Prvo očistite lice, zatim umočite tupfer u pirinčanu vodu i njime nežno počnite da prelazite preko lica. Ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim isperite vodom. Eksperimentišite sa različitim pirinčanim vodama kako biste videli koja vam najviše odgovara, a u ponudi su tri. Najbrže i najjednostavnije se pravi ona natapanjem pirinča vodom, ali se veruju da je voda dobijena fermentisanjem delotvornija.

NAPRAVITE JE KOD KUĆE

Kada pravite pirinčanu vodu kod kuće, najbrži metod je namakanjem. Potrebno vam je 90 g pirinča. Isperite ga, pa stavite u posudu i nalijte vodu. Pustite da odstoji 15-30 minuta. Povremeno promešajte. Nakon namakanja, procedite pirinač kroz gazu. Proceđena tečnost je vaša pirinčana voda, odmah spremna za upotrebu.

Takođe, možete da pripremite i fermentisanu pirinčanu vodu. Primenite prvo metod namakanja, a onda proceđenu tečnost u čistoj posudi ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 24-48 sati. Za to vreme odigraće se prirodna fermentacija i na taj način povećati sadržaj hranljivih materija u pirinčanoj vodi. Fermentisanu pirinčanu vodu čuvajte u frižideru i koristite kao tonik koji će licu podariti sjaj.

Treći metod podrazumeva da 90 g čistog, ispranog pirinča, stavite u šerpu, nalijete s dve šolje vode, pa ostavite da se kuva dok ne postane mekan i kašast. Tada procedite tečnost i pustite je da se ohladi pre nego što je nanesete na kožu. Na ovaj način dobijate zapravo koncentrovanu pirinčanu vodu, koju možete da razblažite običnom kako biste negovali lica.

KAKO SE UPOTREBLJAVA

U spreju kao toner: Ulijte pripremljenu pirinčanu vodu u čistu bocu sa raspršivačem i poprskajte je po celom licu i vratu, koje ste prethodno temeljno očistili. Vodu nežno utapkajte u kožu vrhovima prstiju ili uz pomoć tupfera. Delovaće kao prirodni toner, pomažući da se uravnoteži pe-ha nivo kože i smanje pore. Uz to, redovnim korišćenjem, lice će biti hidrirano i imaće zdrav sjaj.

Kao pakovanje za mekšu i svetliju kožu: Pomešajte pirinčanu vodu sa sasvim malom količinom prirodnih sastojaka poput meda, jogurta ili gela od aloe vere da biste napravili hranljivo pakovanje. Potom ga ravnomerno nanesite na očišćeno lice, ostavite da deluje 15-20 minuta, pa isperite mlakom vodom i nežno osušite kožu. Ovo pakovanje će kožu hidrirati, posvetliti i revitalizovati, učiniti je mekšom.

Kocke leda za umirivanje: Sipajte pirinčanu vodu u posudu za led i zamrznite je. Potom uzmite jednu kocku leda, umotajte je u čistu krpu ili maramicu, pa njome nežno prelazite preko lica, kružnim pokretima, fokusirajući se na delove kože na kojima ima crvenila ili nekakva upala. Kockice leda od pirinčane vode će pomoći da se umiri iritirana koža, smanji natečenost i osveži lice.

NEŽELJENI EFEKTI

Ipak, vodite računa i o neželjenim efektima. Naime, kod pojedinaca pirinčana voda može proizvesti iritaciju, crvenilo ili svrab kože. Takođe, dešava se, doduše veoma retko, da je neka osoba alergična na pirinač ili komponente pirinčane vode. Ako ste preosetljivi, najbolje je da se konsultujete sa dermatologom pre nego što nanesete pirinčanu vodu na lice. Osim toga, prečestom upotrebom pirinčane vode možete poremetiti prirodnu ravnotežu vlage u koži. Zato razblažite pirinčanu vodu i koristiti je umereno da biste izbegli prekomerno isušivanje.

Pojedini izvori sugerišu da voda od pirinča može da poveća osetljivost kože na sunce, čineći je sklonijom opekotinama. Da biste to sprečili, preporučuje se da, kada nakon nanošenja pirinčane vode izlazite napolje, koristite kremu za sunčanje.

Povedite računa o pripremi i skladištenju pirinčane vode. Ukoliko to ne uradite pravilno, ona može da postane leglo bakterija ili gljivica. Da biste izbegli kontaminaciju, uvek koristite čist pribor i čuvajte pirinčanu vodu u hermetički zatvorenim posudama, u frižideru, i to na ograničeno vreme.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas