Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Поведите рачуна: Састојци за негу коже које не би требало МЕШАТИ

Које козметичке производе не би требало мешати и због чега?

1684587402_shutterstock_1865174134.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Понекад нам се чини да козметички производи које купујемо немају ефекта. Па покушавамо да користимо више продуката одједном. Међутим, поједини састојци за негу коже не смеју да се мешају. Ево шта треба да знате.

Састојци за негу коже који не смеју да се мешају

Неки састојци у козметичким производима за негу коже могу бити агресивни или опасно да реагују у комбинацији са неким другим састојком. Због тога морате бити опрезни при комбиновању више продуката. Осим опекотина и дерматитиса, можете зарадити алергију.

Компоненте свих серума и крема су хемијски агенси који покрећу одређене процесе у ткивима. Интервал између наношења крема и серума је обично 1-5 минута. Активни састојци се мешају на кожи и стварају хемијску реакцију.

Ретинол (ретиноична киселина, витамин А) и киселине

Ретко се комбинују киселине са ретинолом, нарочити АХА и БХА киселине. Међутим, постоје нијансе. Ретинол се користи у третманима против старења и за лечење акни. По правилу, козметолози препоручују коришћење пена и гелова за прање који садрже киселине. Ако кожа није веома осетљива, онда је прихватљиво користити киселину, а затим нанети серум ретинола.

Са друге стране, Погрешно би било користит тоник са АХА и БХА киселинама и одмах нанети крему која садржи витамин А. Такође, немојте стављати серум са ретинолом и потом крему са гликолном киселином. Постоји шанса да ће ова комбинација изазвати јаку иритацију, микро-упалу и пигментацију. Најбоље би било да недељу дана користите киселине, а затим ретинол. Такође, најбоље би било да се консултујете са козметичарем.

Ретинол и аскорбинска киселина (витамин Ц)

Обе компоненте су веома ефикасне у борби против хиперпигментације. Међутим, ако користите оба састојка у исто време, спајате два алергена који могу повећати  иритацију и изазвати алергијску дерматозу. Чак и ако нисте имали алергијске реакције, не значи да их нећете развити. Ако желите да користите поризводе са овим састојцима, најбоље је крему са ретинолом нанети увече, а са витамином Ц ујутро.

Састојци за негу коже: Пептиди и киселине

Пептиди су компоненте које ефикасно делују саме по себи. Било је много студија које су потврдиле ниску ефикасност пептида у комбинацији са киселинама. Дакле, ако не желите да смањите ефикасност крема са пептидима, онда немојте након наношења користити пилинг са киселинама.

Пробиотици и киселине

Пробиотици су веома осетљиви на помоћне компоненте и свака оксидација може ублажити њихово дејство. Ово посебно важи за људе са проблематичном кожом. Због тоге не треба комбиновати пробиотичке производе и активне тонике и лосионе који садрже киселине одједном. Распоредите их ујутро и увече.

Шта треба да знате о киселинама?

Киселине немају толико конструктивну колико деструктивну функцију. Оне имају штетан утицај на патогену микрофлору и смањују активност лојних жлезда. То их чини веома важним у лечењу акни и других сличних дерматоза. Оне такође уништавају пигмент и уклањају га, а то је важно за хиперпигментацију. Ако желите да комбинујете различите врсте киселина, онда запамтите да у већини случајева они појачавају ефекат једна другој.

У сваком случају, никада немојте самостално креирати своје методе неге коже. Неправилно помешани састојци за негу коже могу направити више штете него користи. Консултујте се са козметологом или дерматологом који ће вам помоћи да нађете право решење.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas