Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЈАПАНСКЕ ТЕХНИКЕ за уређење дома: Пет начина да направите више простора и средите простор

Иако организовање и чишћење може да буде напоран процес, ови јапански принципи имају за циљ да обнове и оснаже просторе, што доводи до позитивног утицаја на ум

1704884072_shutterstock_2090063686.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Јапанске технике организовања познате су по увођењу реда и хармоније у животне просторе дајући приоритет минимализму и функционалности.

Ове технике наглашавају радост у једноставности и пажљивом растерећењу, омогућавајући вам да организујете свој дом и створите атмосферу која је добра за ментално и физичко здравље. Јапанске технике огранизовања животног простора превазилазе пуке задатке већ се односе на једну трансформацију како просторну тако и духовну. 

1. Ма

Полазећи од јапанских минималистичких принципа, стручњаци предлажу да организујете простор тако да прија вашем уму. Почните тако што ћете прихватити концепт 'Ма', намерно коришћење простора које цени празнину колико и пуноћу. У пракси, то значи склањање свих непотребних ствари, поручују са сајта Хомес&Граденс.

Када организујете свој дом, 'Ма' техника подстиче:

Рашчишћавање које омогућава да простор буде отворенији. Постизање просторне равнотеже распоређивањем намештаја на начин који балансира простор. Да бисте то урадили, избегавајте пренатрпаност, остављајући довољно отворених површина да створите осећај протока. Ово се такође односи на стварање отворених путева у дому. Циљ је да направите функционалан простор.

2. Конмари

КонМари метод Марие Кондо је техника разлагања и организовања, која наглашава давање приоритета стварима које изазивају радост и уклањају остатке. Ово је систематски процес којим се предмети сортирају тако да нам дају осећај хармоније и мира.

Треба да размислите шта желите да задржите и шта вам је потребно, а шта није. Јер тек када одлучите шта желите да сачувате можете да научите како да их распоређујете.

Сређивање ствари редоследом: одећа, књиге, папири, сентименталних ствари; показало се најефикаснијим. То је зато што радите од најлакшег ка најтежем, усавршавајући своју способност доношења одлука.

3. Даншари

Даншари је уметност рашчлањавања ствари да би се одвојило битно од небитног.

Даншари је осмислио Хидеко Иамасхита, јапански стручњак за уклањање отпада, а структурисано је од три јапанске речи/знака, који представљају три фазе у овом процесу.

1. Дан (Одбиј): Донесите јасну одлуку да очистите и да се одвојите од непотребних ствари. Овај процес се односи на ослобађање од везаности за материјално.

2. Ша (Одлагање): Затим се решите ствари које сте у фази 'дан' идентификовали као непотребне. Овај корак је да се ослободите ствари које више не служе сврси или не доносе задовољство и мир.

3. Ри (Одвојено): Одвојите се од ваше везаности за материјално власништво. Ова идеја одвајања од сентименталног нереда укључује развијање начина размишљања који вреднује искуства и односе изнад материјалних ствари.

Ова техника се односи на поједностављивање вашег животног простора како бисте створили испуњеније и складније окружење. Ово је у складу са минималистичким начином живота.

4.Оосоуји

Оосоуји је техника чишћења и организовања за дочек Нове године која симболизује нов почетак, а намењена је чишћењу дома и ума, делујући као начин да се постигне ментални ред кроз физички ред и терапеутски чин чишћења.

Културни значај Оосоуји-ја је у томе што је негативно да пустите недовршене послове да стоје, тако да је ово савршена прилика да се заврши започето како би енергија могла да тече. Овај задатак се традиционално обавља 28. децембра (али ништа вас не спречава да га практикујете током целе године).

Да бисте користили ову технику, почните креирањем јасног плана. Идентификујте области вашег дома које захтевају пажњу и планирајте задатке по важности и хитности.

1. Очистите собу по собу, донирајте, рециклирајте или одложите ствари које вам више нису потребне или не користите.

2. Дубоко очистите, обраћајући посебну пажњу на тешко доступна и често занемарена подручја.

3. Организујте свој дом, тактички распоређујући предмете да бисте максимално повећали простор и практичност. Процените распоред намештаја да бисте добили најефикаснију функционалност. 

5. Метода 5С

Метода 5С представља пет јапанских речи, од којих свака почиње словом "С", које представљају различите принципе организовања и одржавања продуктивног радног окружења.

1. Сеири (Сорт): Прођите кроз оно што имате и решите се ствари које вам нису потребне, задржавајући само оно што је неопходно.

2. Сеитон (Поставите по реду): Организујте оно што је остало логично и ефикасно.

3. Сеисо (Сјај): Све добро очистите и прегледајте. Ово треба радити редовно и по распореду.

4. Сеикетсу (Стандардизација): Смислите једноставне начине да одржавате простор дуготрајно организован.

5. Схитсуке (одржи): Држите се тих навика док не осетите да су ушле у вашу животну рутину. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas