Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Када сте последњи пут опрали ТЕГЛИЦЕ У КОЈИМА ДРЖИТЕ ЗАЧИНЕ? Ево због чега би то требало одмах да урадите

Резултати истраживања спроведеног у Америци дошли су до забрињавајућих података

1668001085_shutterstock_1965721252.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Бактерије које изазивају салмонелу често се крију у кухињи, на вашим посудама за зачине.

Научници су открили да су тегле са зачинима најчешц́е место контаминације салмонелом након припреме хране. У експерименту који су спровели, откривено је да је након кувања половина посуда за зачине заражена бактеријама. Сматрају да је разлог томе што сви заборављамо на ове тегле, па водимо рачуна само о свом посуђу и прибору за јело.

Они се врло лако контаминирају када особа додирне пилетину или другу контаминирану храну, а затим посегне за теглом за зачине, а да претходно не опере руке.
Амерички центри за контролу и превенцију болести процењују да сваке године у САД има 1,35 милиона инфекција салмонелом и 420 смртних случајева.

Прочитајте још: Два природна начина за ДЕЗИНФЕКЦИЈУ WЦ ШОЉЕ: Уз помоћ ове намирнице елиминишите бактерије (ВИДЕО)

За потребе овог истраживања, научници су окупили 317 одраслих особа да спремају идентична јела у кухињама различитих величина. Неки су кували у малим кухињама, а неки у великим, индустријским. Испитаници нису знали да ц́е њихова кухиња касније бити тестирана на салмонелу. У месо је претходно убризгана хемикалија која делује слично као што би салмонела деловала када нападне површину или простор. Након кувања, узети су брисеви из кухиња да се провери салмонела.

Резултат истраживања – свака посуда за зачине може бити контаминирана салмонелом

Предмети са далеко највец́ом заступљеношц́у контаминације били су управо тегле за зачине. Контаминација је откривена код скоро половине њих. С друге стране, контаминирано је тек нешто више од 20 одсто посуда за детерџенте, док остали предмети нису уопште били контаминирани, пише Живим.глориа.хр.

Један од аутора студије објаснио је да многи људи када кувају у својим домовима забораве да након употребе обришу тегле са зачинима. У сваком случају, ово истраживање је показало да свака посуда за зачине коју додирнете док припремате сирово месо може бити контаминирана салмонелом и тога морамо бити свесни током кувања.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas