Oglas
· · Komentari: 0

Kada ste poslednji put oprali TEGLICE U KOJIMA DRŽITE ZAČINE? Evo zbog čega bi to trebalo odmah da uradite

Rezultati istraživanja sprovedenog u Americi došli su do zabrinjavajućih podataka

1668001085_shutterstock_1965721252.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Bakterije koje izazivaju salmonelu često se kriju u kuhinji, na vašim posudama za začine.

Naučnici su otkrili da su tegle sa začinima najčešće mesto kontaminacije salmonelom nakon pripreme hrane. U eksperimentu koji su sproveli, otkriveno je da je nakon kuvanja polovina posuda za začine zaražena bakterijama. Smatraju da je razlog tome što svi zaboravljamo na ove tegle, pa vodimo računa samo o svom posuđu i priboru za jelo.

Oni se vrlo lako kontaminiraju kada osoba dodirne piletinu ili drugu kontaminiranu hranu, a zatim posegne za teglom za začine, a da prethodno ne opere ruke.
Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuju da svake godine u SAD ima 1,35 miliona infekcija salmonelom i 420 smrtnih slučajeva.

Pročitajte još: Dva prirodna načina za DEZINFEKCIJU WC ŠOLJE: Uz pomoć ove namirnice eliminišite bakterije (VIDEO)

Za potrebe ovog istraživanja, naučnici su okupili 317 odraslih osoba da spremaju identična jela u kuhinjama različitih veličina. Neki su kuvali u malim kuhinjama, a neki u velikim, industrijskim. Ispitanici nisu znali da će njihova kuhinja kasnije biti testirana na salmonelu. U meso je prethodno ubrizgana hemikalija koja deluje slično kao što bi salmonela delovala kada napadne površinu ili prostor. Nakon kuvanja, uzeti su brisevi iz kuhinja da se proveri salmonela.

Rezultat istraživanja – svaka posuda za začine može biti kontaminirana salmonelom

Predmeti sa daleko najvećom zastupljenošću kontaminacije bili su upravo tegle za začine. Kontaminacija je otkrivena kod skoro polovine njih. S druge strane, kontaminirano je tek nešto više od 20 odsto posuda za deterdžente, dok ostali predmeti nisu uopšte bili kontaminirani, piše Živim.gloria.hr.

Jedan od autora studije objasnio je da mnogi ljudi kada kuvaju u svojim domovima zaborave da nakon upotrebe obrišu tegle sa začinima. U svakom slučaju, ovo istraživanje je pokazalo da svaka posuda za začine koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti kontaminirana salmonelom i toga moramo biti svesni tokom kuvanja.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas