Главна брига код напуклих јаја је салмонела, бактерија која може изазвати озбиљне болести...
Купили сте картон јаја, дошли кући, отворили га и уочили пукотине на љусци. Бацити или искористити, питање је које се поставља, а кратак одговор је: боље бацити него зажалити.
Да ли је напукло јаје сигурно за јело зависи од тога како и када је пукло, тврде стручњаци. Ако је љуска пукла пре него што сте јаја донели кући најбоље је бацити оштећено јаје јер су штетне бактерије можда већ нашле свој пут кроз љуску.
Јаје које је напукло док сте га носили кући или руковали њиме можете користити - али што пре након куповине - и обавезно га добро термички обрадити. Ако јаје није процурило, то значи да је мембрана испод љуске и даље читава. Таква јаја углавном су сигурна за јело, али их опет треба потрошити одмах.
Иако се јаја пакују у заштитне кутије, она су крхка и лако пуцају током превоза или док се слажу на полице у продавници и зато је важно увек проверити пре куповине да ниједно јаје у кутији није пукло. Главна брига код напуклих јаја је салмонела, бактерија која може изазвати озбиљне болести, посебно код деце, старијих особа, трудница и особа с ослабљеним имунитетом.
Корисно је знати да свеже јаје има прозирно беланце и жуто заобљено жуманце. Контаминирана јаја могу бити мутна, превише течна или неуобичајене боје и лошег мириса. Старија јаја обично плутају у води јер им се повећава ваздушна кома, али овај тест није увек поуздан.