· · Коментари: 0
БИБЛИОТЕКА

Како да идеално искористите сваки ћошак за КУЋНУ БИБЛИОТЕКУ: Идеје које ће вас ОДУШЕВИТИ!

“Реци ми шта читаш, па ћу ти рећи ко си, то је истина, али ја ћу те боље упознати ако ми кажеш шта поново читаш”, написао је у прошлом веку француски књижевник Франсоа Моријак.

1622025482_woman-1839798_640.jpg

Књигу коју желимо поново да прочитамо углавном чувамо у малој кућној библиотеци, тако да избор наслова који се тамо налази заиста говори много о нама. Међутим, и изглед саме библиотеке и полица са књигама може нам рећи штошта о власнику и његовом осећају за естетику.

Уколико спадате у оне који имају много књига и тешко вам је да се одвојите од њих, идеално решење за вас су полице од пода до плафона, које прекривају читаве зидове.

Да простор не би изгледао мрачно и претрпано, попут магацина, одаберите оне светлих нијанси, најбоље у боји дрвета, са широким проредима. Тај део стана не претрпавајте намештајем, а зидове окречите у бело. Ако имате галерију, можете је претворити у библиотеку, а у собу испод ње ставити још једну полицу са књигама, која ће тематски повезати обе просторне целине.

Ефектно изгледа и када се књиге “убаце” у удубљени гипсани квадрат у зиду, који можете да затворите дрвеном жалузином, попут правог прозорског окна.

Класичније делује ако књиге држите у затвореним стакленим витринама

Још занимљивије је ако у кућну библиотеку, која прекрива цео зид, сместите кревет, или га поставите на један од четири зида, а остале препустите вашим омиљеним романима. Постоје и ормани чије су поједине полице делимично затворене вратанцима, а остале отворене, “разбацане” асиметрично, па необично делује када се на њима нађу књиге.

Сваки ћошак можете да искористите као део за кућну библиотеку, тако што ћете у њега поставити полицу за књиге, рађену по мери, фотељу и лампу.

На исти начин уредите и простор испод степеништа, у који можете да поређате бројне странице омиљног штива, уз двосед предвиђен за уживање у њима.

Мало класичније делује ако књиге држите у затвореним стакленим витринама, а потпуно другачије и модерно ако их сложите на, на први поглед, грубе, црне металне полице, налик онима из магацина. Неформалнији утисак остварићете отвореним и вишенаменским полицама, на којима се, уз књиге, налазе и лампе, биљке и ситни украси.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.