· · Komentari: 0
BIBLIOTEKA

Kako da idealno iskoristite svaki ćošak za KUĆNU BIBLIOTEKU: Ideje koje će vas ODUŠEVITI!

“Reci mi šta čitaš, pa ću ti reći ko si, to je istina, ali ja ću te bolje upoznati ako mi kažeš šta ponovo čitaš”, napisao je u prošlom veku francuski književnik Fransoa Morijak.

1622025482_woman-1839798_640.jpg

Knjigu koju želimo ponovo da pročitamo uglavnom čuvamo u maloj kućnoj biblioteci, tako da izbor naslova koji se tamo nalazi zaista govori mnogo o nama. Međutim, i izgled same biblioteke i polica sa knjigama može nam reći štošta o vlasniku i njegovom osećaju za estetiku.

Ukoliko spadate u one koji imaju mnogo knjiga i teško vam je da se odvojite od njih, idealno rešenje za vas su police od poda do plafona, koje prekrivaju čitave zidove.

Da prostor ne bi izgledao mračno i pretrpano, poput magacina, odaberite one svetlih nijansi, najbolje u boji drveta, sa širokim proredima. Taj deo stana ne pretrpavajte nameštajem, a zidove okrečite u belo. Ako imate galeriju, možete je pretvoriti u biblioteku, a u sobu ispod nje staviti još jednu policu sa knjigama, koja će tematski povezati obe prostorne celine.

Efektno izgleda i kada se knjige “ubace” u udubljeni gipsani kvadrat u zidu, koji možete da zatvorite drvenom žaluzinom, poput pravog prozorskog okna.

Klasičnije deluje ako knjige držite u zatvorenim staklenim vitrinama

Još zanimljivije je ako u kućnu biblioteku, koja prekriva ceo zid, smestite krevet, ili ga postavite na jedan od četiri zida, a ostale prepustite vašim omiljenim romanima. Postoje i ormani čije su pojedine police delimično zatvorene vratancima, a ostale otvorene, “razbacane” asimetrično, pa neobično deluje kada se na njima nađu knjige.

Svaki ćošak možete da iskoristite kao deo za kućnu biblioteku, tako što ćete u njega postaviti policu za knjige, rađenu po meri, fotelju i lampu.

Na isti način uredite i prostor ispod stepeništa, u koji možete da poređate brojne stranice omiljnog štiva, uz dvosed predviđen za uživanje u njima.

Malo klasičnije deluje ako knjige držite u zatvorenim staklenim vitrinama, a potpuno drugačije i moderno ako ih složite na, na prvi pogled, grube, crne metalne police, nalik onima iz magacina. Neformalniji utisak ostvarićete otvorenim i višenamenskim policama, na kojima se, uz knjige, nalaze i lampe, biljke i sitni ukrasi.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.