Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
мали екосистем

Како направити тераријум са биљкама и правилно га одржавати? Ова декорација оплемениће ваш дом (ФОТО)

Ако немате много зелене површине за баштованство и сађење цвећа онда су биљни тераријуми идеални за вас

1652726698_botanical-ga465d5dbf_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Они се понашају као мали, самоодрживи екосистеми за себе. Али одржавање једног је колико уметничко дело толико и експеримент науке. Да би вам помогли у томе,  откривамо вам технике за узгој баште под стаклом.

Прочитајте још: Уколико желите раскошну башту, потребно је да урадите ових неколико ствари

Прво, изаберите лепу стаклену вазу или кухињске бокале. Било шта што је декоративно, а има и поклопац. Чврсто припијени поклопци хватају кондензацију која је биљкама потребна да би напредовале. Имајте на уму, међутим, да нису све посуде на које наиђете погодне за пренамену у тераријуме. У идеалном случају, затворена посуда са поклопцем ће подстаћи влажност која помаже вашим биљкама да напредују. Претражите свој таван, подрум и ормаре за јединствене посуде: кухињске тегле, празне флаше, кухињске канистере, итд. Шта год да одаберете, будите сигурни да има глатко, прозирно стакло, јер стакло у боји ће блокирати сунчеву светлост која је потребна вашим биљкама да напредују. Што се тиче биљака, изаберите сорте које успевају при високој влажности и слабом осветљењу. Препоручујемо биљке попут тропске папрати, маховине, селагинеле, пеперомије, криптантуса и ваздушних биљака.

Како направити тераријум

Сада сте спремни да направите свој тераријум. Нанесите подлогу од шљунка дебљине отрприлике 1цм (ово је неопходно за дренажу), након чега следи танак слој хортикултурног дрвеног угља, а затим слој земље за саксије. Свој избор биљака уредно угнездите у земљу тако да корење буде покривено и да лишће, латице и стабљике не додирују стакло. Додајте друге детаље ако желите! На крају крајева, тераријум обухвата минијатуран свет необичних пејзажа и биљака. Нуди идеалан терен за постављање играчака и фигурица. 

Када заливати свој тераријум

Пажљиво заливајте своје биљке. Најгора ствар коју можете да урадите је да залијете своје биљке водом. Ово је једна од најчешћих грешака које праве љубитељи биљака. На дну никада не би требало да се накупља стајаћа вода. Само двапут попрскајте водом и ставите поклопац на теглу.

Како очистити и неговати свој тераријум

Држите тераријум на месту са дифузном светлошћу. Тераријуми се понашају као мали стакленици , што доводи до кондензације на унутрашњим зидовима. Ако установите да се ствара превише кондензације, дајте тераријуму мало мање светлости или уклоните поклопац на два сата. Очистите унутрашњост када почнете да видите водене мрље или накупљање алги; ово је обично једном недељно. Доћи до углова ваше посуде није увек лако, због чега треба да имате залиху импровизованих баштенских алата. 

Када правите дренажну подлогу, нема потребе да насумично сипате шљунак, камење и земљу на дно посуде. За прецизност и равномерну дистрибуцију, користите кесу за пециво без врха да додате фину земљу или шљунак у свој тераријум.

За посуде које имају узан грлић, користите пинцете и маказе са дугом дршком да покупите мртве листове или орежете лишће са биљке или ивице стакла. Штапићи за јело могу да раде и за сакупљање отпадака. Ако то не успе, онда користите жичану вешалицу да направите малу куку или петљу за померање листова и биљке с пута да бисте добили приступ и видели шта је испод. 

Уколико за тераријум користите флашу, можете је поклопити сијалицом да блокирате отвор. Ког год да је облика ваш изабрани тераријум, морате наћи адекватан поклопац за њега. 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas