· · Komentari: 0
mali ekosistem

Kako napraviti terarijum sa biljkama i pravilno ga održavati? Ova dekoracija oplemeniće vaš dom (FOTO)

Ako nemate mnogo zelene površine za baštovanstvo i sađenje cveća onda su biljni terarijumi idealni za vas

1652726698_botanical-ga465d5dbf_640.jpg
Foto: Piksabej

Oni se ponašaju kao mali, samoodrživi ekosistemi za sebe. Ali održavanje jednog je koliko umetničko delo toliko i eksperiment nauke. Da bi vam pomogli u tome,  otkrivamo vam tehnike za uzgoj bašte pod staklom.

Pročitajte još: Ukoliko želite raskošnu baštu, potrebno je da uradite ovih nekoliko stvari

Prvo, izaberite lepu staklenu vazu ili kuhinjske bokale. Bilo šta što je dekorativno, a ima i poklopac. Čvrsto pripijeni poklopci hvataju kondenzaciju koja je biljkama potrebna da bi napredovale. Imajte na umu, međutim, da nisu sve posude na koje naiđete pogodne za prenamenu u terarijume. U idealnom slučaju, zatvorena posuda sa poklopcem će podstaći vlažnost koja pomaže vašim biljkama da napreduju. Pretražite svoj tavan, podrum i ormare za jedinstvene posude: kuhinjske tegle, prazne flaše, kuhinjske kanistere, itd. Šta god da odaberete, budite sigurni da ima glatko, prozirno staklo, jer staklo u boji će blokirati sunčevu svetlost koja je potrebna vašim biljkama da napreduju. Što se tiče biljaka, izaberite sorte koje uspevaju pri visokoj vlažnosti i slabom osvetljenju. Preporučujemo biljke poput tropske paprati, mahovine, selaginele, peperomije, kriptantusa i vazdušnih biljaka.

Kako napraviti terarijum

Sada ste spremni da napravite svoj terarijum. Nanesite podlogu od šljunka debljine otrprilike 1cm (ovo je neophodno za drenažu), nakon čega sledi tanak sloj hortikulturnog drvenog uglja, a zatim sloj zemlje za saksije. Svoj izbor biljaka uredno ugnezdite u zemlju tako da korenje bude pokriveno i da lišće, latice i stabljike ne dodiruju staklo. Dodajte druge detalje ako želite! Na kraju krajeva, terarijum obuhvata minijaturan svet neobičnih pejzaža i biljaka. Nudi idealan teren za postavljanje igračaka i figurica. 

Kada zalivati svoj terarijum

Pažljivo zalivajte svoje biljke. Najgora stvar koju možete da uradite je da zalijete svoje biljke vodom. Ovo je jedna od najčešćih grešaka koje prave ljubitelji biljaka. Na dnu nikada ne bi trebalo da se nakuplja stajaća voda. Samo dvaput poprskajte vodom i stavite poklopac na teglu.

Kako očistiti i negovati svoj terarijum

Držite terarijum na mestu sa difuznom svetlošću. Terarijumi se ponašaju kao mali staklenici , što dovodi do kondenzacije na unutrašnjim zidovima. Ako ustanovite da se stvara previše kondenzacije, dajte terarijumu malo manje svetlosti ili uklonite poklopac na dva sata. Očistite unutrašnjost kada počnete da vidite vodene mrlje ili nakupljanje algi; ovo je obično jednom nedeljno. Doći do uglova vaše posude nije uvek lako, zbog čega treba da imate zalihu improvizovanih baštenskih alata. 

Kada pravite drenažnu podlogu, nema potrebe da nasumično sipate šljunak, kamenje i zemlju na dno posude. Za preciznost i ravnomernu distribuciju, koristite kesu za pecivo bez vrha da dodate finu zemlju ili šljunak u svoj terarijum.

Za posude koje imaju uzan grlić, koristite pincete i makaze sa dugom drškom da pokupite mrtve listove ili orežete lišće sa biljke ili ivice stakla. Štapići za jelo mogu da rade i za sakupljanje otpadaka. Ako to ne uspe, onda koristite žičanu vešalicu da napravite malu kuku ili petlju za pomeranje listova i biljke s puta da biste dobili pristup i videli šta je ispod. 

Ukoliko za terarijum koristite flašu, možete je poklopiti sijalicom da blokirate otvor. Kog god da je oblika vaš izabrani terarijum, morate naći adekvatan poklopac za njega. 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.