Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
акваријум

АКВАРИЈУМ за почетнике: Оплемените ПРОСТОР малим кутком природе у КУЋИ

Имате празан кутак у кући који бисте волели да попуните, имамо идеју за вас. Поред тога што ће оплеменити ваш простор повољно ће утицати и на ваше здравље.

1598792030_Depositphotos_21729265_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Доказано је да и само 5 минута гледања у акваријум позитивно утиче на регулацију крвног притиска.

Пред вама је мали водич за почетнике у акваристици

Прочитајте још: Како да ваш ДОМ ДЕЛУЈЕ УМИРУЈУЋЕ: Савети за СРЕЋНУ ДЕКОРАЦИЈУ

Фото: Депосит

У идеалном случају локација за акваријум треба бити са што мање сунчеве светлости јер би то могло да изазове проблеме. Још једна ствар на коју треба да обратите пажњу је да постоље на коме ћете држати акваријум може да издржи тежину. Када сте проверили ове две ствари можете изабрати ваше нове мале кућне љубимце за слатководни акваријум, а о морској акваристици ћемо причати следећи пут.

Као почетнику препоручујемо вам следеће врсте:

Гупи

Веселе, разигране, шарене рибице, које припадају врсти живоротки, што значи да ће вас ускоро изненадити приновама.

Моли и Ксифо

Ово су сличне врсте које се могу заједно чувати. Треба обратити пажњу јер могу да достигну веичину и до шест центиматара, па им је потребно обезбедити већи простор.

Фото: Депосит

Прочитајте још: ОВО ДО САДА НИСТЕ ЗНАЛИ: 16 НЕВЕРОВАТНХ употреба течности за испирање уста

Почетници треба да избегавају ове рибице:

Неонке

Ово рибице су јако популарне, али су осетљивије на лош квалитет воде.

Златна рибица

Још један популарни избор је златна рибица коју сви желе да имају. Та мала рибица коју изнесемо из радње са два до три центиметара врло брзо може да достигне величину и до тридесет центиметара. Тако да ако се ипак одлучите да исте купите требаће вам сто литара воде по рибици.

Ако желите да оплемените простор вашим рибицама препоручује се да купите неке основне биљке или природно дрво, а избегавајте вештачке украсе.

Вода
Хлорисана вода се не сме корисити ни при пуњењу акваријума као ни за прање филтера јер убија добре бактерије које одржавају воду квалитетном. Неопходно је да вода коју узимате са чесме за пуњење акваријума одстоји бар двадесет четири часа како би хлор испарио или се могу користити комерцијална средства како бисте избегли чекање.

Шта вам је потребно од опереме

Акваријум

Упркос мишљењу да су акваријуми великих димензија тежи за одржавање то није тачно. Хемијске промене у води се дешавају спорије и људска интервенција није потребна тако често да би се одржао добар квалитет воде.

Препоручена величина је више од педесет литара за горе наведене врсте рибица, а за неке друге и далеко више. Довољно је кренути са пет, шест рибица, а тај број ће се ускоро повећати, па ћете моћи и да их поклоните.

Филтер

Примарна улога филтера је биолошка филтрација. Шта то значи? Добре бактерије које настањују филтер разграђују штетне материје из воде. Механичка филтраија је секундарна и служи искључиво да одржи воду бистром.

Прочитајте још: Колико пута сте изговорили: ЛОША КУЦА! Немате АУТОРИТЕТ или пас нешто ПОРУЧУЈЕ?

Највише људи прави грешку јер не формира филтер на прави начин, па долази до угинућа рибица. Првих недељу до две потребно је да се филтер налази сам у акваријуму без рибица, додаје се по једно зрнце хране дневно да би се омогућило стварање добих бактерија.

Одржавање акваријума
Сваке две недеље треба мењати приближно тридесет процената воде. У случају да се филтер запуши сунђер пропарти у води коју смо извадили из акваријума.

Светло

У случају да ваше искуство са акваријумом желите да задржите искључиво на држању рибица можете користити било које светло, а ако желите да се упустите у свет акваристичких биљака онда ће вам бити потребно светло јаког интензитета.

Пумпа за ваздух и грејач

Ове компоненте су опционе, у зависности од температуре стана (повољна температура око 25 степен) у случају грејача исти није потребан. Када је реч о пумпи њену функцију може заменити филтер, који ако се намести да таласа воду омогућава размену кисеоника и ефективно мења пумпу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ И ФЕЈСБУКУ

 

 

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas