· · Коментари: 0

Колико дуго АКВАРИЈУМ можете да оставите без надзора?

Рибице представљају љубимце који заиста захтевају мало ангажовања од стране власника.

1646424872_fish-gba458ecfb_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

У поређењу са мачкама и псима, рибице су попут слике на зиду. Свакако, ако желите да имате здраве рибице, важно је да и њима посветите пажњу у виду храњења и чишћења акваријума. Међутим, шта је са ситуацијама попут мини одмора викендом или одласка на годишњи одмор од 10 дана? Колико је могуће дуго оставити рибице у акваријуму без надзора?

Прочитајте још: Колико често би требало да купате пса? Ово је знак да је превише

Храна је највећи фактор при одређивању тога колико дуго рибице можете да оставите саме. У зависности од врсте риба, њихове количине, као и величине акваријума зависиће број дана колико оне могу без вас, а све се у принципу своди на 2-7 дана. Ово правило важи за слатководне рибице и не може се применити на тропске и морске које имају веома различите потребе.

Колико дуго рибице могу да издрже без хране?

Већина рибица које се држе у акваријуму може без хране да издржи од 2-4 дана, пре него што им то постане проблем. Међутим, то што рибица може да издржи оволико не значи да ју је препоручљиво излагати оваквом стресу, осим у ретким случајевима када немате коме да поверите храњење ваших акваријумских љубимаца. Након пар дана без хране, рибица креће да сагорева своју резервну енергију. Колико дуго рибица може да издржи без хране зависи од њене исхране, старости, величине и врсте. На пример, рибе које се хране месом могу дуго да издрже без хране након једног оброка, док оне које се хране искључиво биљкама морају да једу чешће, јер по правилу једу мање. Метаболизам такође игра важну улогу. Младе, активне рибе захтевају више хране док старије, одрасле јединке не морају тако често да допуњују калорије.

Прочитајте још: Који су знаци да пас тешко подноси самоћу и како да му помогнете?

Колико дуго рибе могу да издрже без мењања воде у акваријуму?

Правило је да се сваке недеље мења око 10% воде у акваријуму. Мањи акваријуми и они са пуно рибица у себи, би требало да мењају чак 25 % воде у себи недељно. Што је акваријум мањи потребно му је чешће мењати воду. Дакле, ако идете на одмор од недељу дана, немате разлога за забринутост што се мењања воде у акваријуму тиче. Ако остајете дуже од овог периода препоручљиво је да неког замолите да се побрине за ваш акваријум.

Колико дуго можете оставити рибице без надзора?

Ако одлазите негде само током викенда, свој акваријум с рибицама можете слободно да оставите без надзора. Чак и 3 дана неће представљати проблем, али би 4 требало да буду максимум. Ако остајете на одмору више дана, можете неком поверити храњење ваших рибица или купити специјалну хранилицу, која дневно дозира одређену количину хране и замењује вас у овој улози.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.