Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како правилно чистити и одржавати клима уређај: Не морате давати новац, можете је очистити и сами код куће

Осим чувања квалитета ваздуха који удишете, клима уређај потребно је чистити како би се сачувао сам уређај

1687350172_profimedia-0249628939-KLIMA.jpg
Пхото: Профимедиа
Oglas

Вероватно сте потрошили неколико десетина хиљада динара на  куповину и уградњу климе, а сада се од вас још очекује да сваких пар месеци бацате неколико хиљада динара на професионално чишћење климе иако и сами знате како опрати филтер.

Колико је год клима уређај користан, толико може да буде и штетан ако га не чистите и не одржавате правилно. Клима о којој се не води брига лако може допринети развоју штетних организама и паду квалитета ваздуха, а како бисте то избегли доносимо вам неколико практичних савета о чишћењу климе.

Осим чувања квалитета ваздуха који удишете, клима уређај потребно је чистити како би се сачувао сам уређај. Таложење нечистоћа довешће до тога да клима мора јаче да ради. Таква клима не само да ће трошити више струје, већ ће се смањити њен животни век.

Клима ради тако да усисава ваздух из просторије у којем се налазе микроорганизми и честице прашине. Зато је у клима уређај уграђен филтер који зауставља нечистоће из ваздуха. Међутим, део тих микроорганизама и прашине ће увек проћи кроз филтер и таложити се на измењивачу топлоте који хлади усисани ваздух. 

На измењивачу такође долази и до кондензације влаге из ваздуха. Настала вода преко ламела измењивача одлази у дренажну посуду и затим напоље. Због велике влаге, ламеле и дренажна посуда стварају идеално окружење за развој разних штетних организама.

Према томе, чишћење клима уређаја обухвата прање и дезинфекцију филтера, исперивача и остале механичке опреме, дренажне посуде и кадице за одвод кондензата.

Као што можете да видите, филтер је само мањи елемент климе који захтева чишћење. И иако га можете чистити сами, за остатак уређаја паметније је да позовете професионалца.

Колико често треба чистити клима уређај?

Учесталост чишћења клима уређаја зависи од тога колико често га користите и о каквој се врсти климе ради.

Ако климу користите лети када порасту летње температуре, тада је треба чистити најмање два пута: 

- пре почетка коришћења
- на крају сезоне коришћења

Чак и ако нисте палили климу од прошле сезоне, паметно је да проверите стање уређаја и темељно га очистити. Чак се и током месеци мировања унутар климе могу наталожити прашина и остале нечистоће.

Подразумева се да то буде професионално чишћење које ће очистити комплетан уређај. Осим тога, препоручљиво је повремено чистити и филтер будући да се на њему скупља највише нечистоће. А то је коначно онај део који можете да одрадите сами.

Чишћење филтера на клима уређају

Филтер је у правилу довољно чистити свака два месеца за време коришћења климе. Међутим, ако у просторији у којој се користи клима бораве кућни љубимци, ако уређај ради у околини пуној нечистоћа или ако климу користите изнадпросечно много, свакако филтер чистите чешће. Према неким препорукама, то може да буде и сваке две недеље.  

Редовно чишћење филтера може да смањи потрошњу клима уређаја и до 15%.

Обавезно прво угасите клима уређај и искључите га из струје. Отворите поклопац климе, а филтер извадите из његовог лежишта следећи упутства које сте добили уз уређај. Довољно га је опрати млаком водом од око 30°Ц с врло благим детерџентом, а по жељи га можете и дезинфиковати. Препоручљиво је да се прво саветујете са сервисером како и који производ користити.

Пре враћања филтера у климу, обавезно га прво пустите да се осуши јер се мокар филтер не сме стављати у уређај. 

Код неких клима филтери треба да се редовно мењају. Због тога обавезно проверите какву климу имате и колико често захтева мењање филтера.

Ако мислите да сте нередовним сервисирањем климе успели знатно да уштедите, то се све на крају врати повећаном потрошњом енергије и знатно краћим животним веком уређаја. Због тога како не би непотребно празнили новчаник, али и како би осигурали да ваши укућани остану здрави и насмејани, редовно чистите и одржавајте свој клима уређај. 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas