Oglas
· · Komentari: 0

Kako pravilno čistiti i održavati klima uređaj: Ne morate davati novac, možete je očistiti i sami kod kuće

Osim čuvanja kvaliteta vazduha koji udišete, klima uređaj potrebno je čistiti kako bi se sačuvao sam uređaj

1687350172_profimedia-0249628939-KLIMA.jpg
Photo: Profimedia
Oglas

Verovatno ste potrošili nekoliko desetina hiljada dinara na  kupovinu i ugradnju klime, a sada se od vas još očekuje da svakih par meseci bacate nekoliko hiljada dinara na profesionalno čišćenje klime iako i sami znate kako oprati filter.

Koliko je god klima uređaj koristan, toliko može da bude i štetan ako ga ne čistite i ne održavate pravilno. Klima o kojoj se ne vodi briga lako može doprineti razvoju štetnih organizama i padu kvaliteta vazduha, a kako biste to izbegli donosimo vam nekoliko praktičnih saveta o čišćenju klime.

Osim čuvanja kvaliteta vazduha koji udišete, klima uređaj potrebno je čistiti kako bi se sačuvao sam uređaj. Taloženje nečistoća dovešće do toga da klima mora jače da radi. Takva klima ne samo da će trošiti više struje, već će se smanjiti njen životni vek.

Klima radi tako da usisava vazduh iz prostorije u kojem se nalaze mikroorganizmi i čestice prašine. Zato je u klima uređaj ugrađen filter koji zaustavlja nečistoće iz vazduha. Međutim, deo tih mikroorganizama i prašine će uvek proći kroz filter i taložiti se na izmenjivaču toplote koji hladi usisani vazduh. 

Na izmenjivaču takođe dolazi i do kondenzacije vlage iz vazduha. Nastala voda preko lamela izmenjivača odlazi u drenažnu posudu i zatim napolje. Zbog velike vlage, lamele i drenažna posuda stvaraju idealno okruženje za razvoj raznih štetnih organizama.

Prema tome, čišćenje klima uređaja obuhvata pranje i dezinfekciju filtera, isperivača i ostale mehaničke opreme, drenažne posude i kadice za odvod kondenzata.

Kao što možete da vidite, filter je samo manji element klime koji zahteva čišćenje. I iako ga možete čistiti sami, za ostatak uređaja pametnije je da pozovete profesionalca.

Koliko često treba čistiti klima uređaj?

Učestalost čišćenja klima uređaja zavisi od toga koliko često ga koristite i o kakvoj se vrsti klime radi.

Ako klimu koristite leti kada porastu letnje temperature, tada je treba čistiti najmanje dva puta: 

- pre početka korišćenja
- na kraju sezone korišćenja

Čak i ako niste palili klimu od prošle sezone, pametno je da proverite stanje uređaja i temeljno ga očistiti. Čak se i tokom meseci mirovanja unutar klime mogu nataložiti prašina i ostale nečistoće.

Podrazumeva se da to bude profesionalno čišćenje koje će očistiti kompletan uređaj. Osim toga, preporučljivo je povremeno čistiti i filter budući da se na njemu skuplja najviše nečistoće. A to je konačno onaj deo koji možete da odradite sami.

Čišćenje filtera na klima uređaju

Filter je u pravilu dovoljno čistiti svaka dva meseca za vreme korišćenja klime. Međutim, ako u prostoriji u kojoj se koristi klima borave kućni ljubimci, ako uređaj radi u okolini punoj nečistoća ili ako klimu koristite iznadprosečno mnogo, svakako filter čistite češće. Prema nekim preporukama, to može da bude i svake dve nedelje.  

Redovno čišćenje filtera može da smanji potrošnju klima uređaja i do 15%.

Obavezno prvo ugasite klima uređaj i isključite ga iz struje. Otvorite poklopac klime, a filter izvadite iz njegovog ležišta sledeći uputstva koje ste dobili uz uređaj. Dovoljno ga je oprati mlakom vodom od oko 30°C s vrlo blagim deterdžentom, a po želji ga možete i dezinfikovati. Preporučljivo je da se prvo savetujete sa serviserom kako i koji proizvod koristiti.

Pre vraćanja filtera u klimu, obavezno ga prvo pustite da se osuši jer se mokar filter ne sme stavljati u uređaj. 

Kod nekih klima filteri treba da se redovno menjaju. Zbog toga obavezno proverite kakvu klimu imate i koliko često zahteva menjanje filtera.

Ako mislite da ste neredovnim servisiranjem klime uspeli znatno da uštedite, to se sve na kraju vrati povećanom potrošnjom energije i znatno kraćim životnim vekom uređaja. Zbog toga kako ne bi nepotrebno praznili novčanik, ali i kako bi osigurali da vaši ukućani ostanu zdravi i nasmejani, redovno čistite i održavajte svoj klima uređaj. 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas