Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЧИСТОЧА

Колико често треба мењати постељину? Ово је ОДГОВОР!

Код особа које пате због астме и дерматитиса симптоми се могу погоршати.

1603356105_Depositphotos_33859131_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Посуђе ћемо опрати одмах након оброка, прашину обрисати сваких пар дана, али размишљате ли пре одласка у кревет када сте задњи пут променили постељину?

Сваке седмице

Колико је често треба мењати и како је прати?  Према резултатима спроведене анкете 2012. године, 91 посто људи мења постељину сваке две седмице. Иако се чини да је то неписано правило, стручњаци саветују да нову постељину ставите сваке седмице.

Разлог за то је што се на њој накупља пуно прљавштине која се не види оком, али ту су укључене гриње, а и прљавштина с коже.

Постељину, саветују стручњаци, морате прати често ако имате алергије или астму, имате ране или инфекције на кожи које су у контакту с постељином, знојите се, љубимац спава на кревету, једете у кревету, одлазите на спавање без купања и спавате наги.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Да ли су СВИЛЕНЕ ЈАСТУЧНИЦЕ стварно ТАКО ДОБРЕ

Бактерије, гљивице, алергени или прљавштине с љубимца… све се то може да се налази на вашој постељини. Оно што још она упија јесте ваш зној и ћелије коже. То не мора нужно да значи да ћете од тога бити болесни, али у теорији то може бити резултат. Дерматитис и остале кожне реакције, такође, могу бити последица спавања на прљавој постељини.

Зачепљен нос

Код особа које пате од астме и дерматитиса, симптоми могу да се погоршају ако спавате на прљавој постељини, али чак и ако немате ове проблеме може доћи до кијања, зачепљења носа и кијања након што се пробудите. Уз све написано, можете "зарадити" и инфекцију спавајући на неопраној постељини. 

Прочитајте још: Ове ГРЕШКЕ ПРАВИМО у КУЋИ, а нисмо ни свесни колико УТИЧУ НА ЗДРАВЉЕ

Ћебад и јастуци

Ћебад је, такође, паметно прати сваких 7 до 14 дана. Студија спроведена 2005. године је закључила како су јастуци најчешћи извор гљивица и прљавштине, а већина нас користи исти јастук годинама. Савет је стручњака да јастук мењате сваке године, а често мењање јастучнице спречава блиски контакт с прашином и бактеријама. Прекривачи могу трајати и до 20 година ако је на њима заштита.

Фото: Депозит

Топла вода и пеглање

Оно што је најважније када перете постељину јесте јако топла вода, а пожељно је додати и прашак за рубље. Та ће комбинација сигурно уклонити већину бактерија и алергена. Додате ли томе и пеглање, сигурни сте потпуно. 

Прочитајте још: ОПРАЛА је ЈАСТУК НАКОН 10 ГОДИНА и поделила на интернету, а РЕЗУЛТАТ ЈЕ СВЕ ЗГРОЗИО (ВИДЕО)

Постељину, такође, између два прања можете одржати чистом ако се купате пре спавања, не одмарате у кревету након тренинга, а ако се нисте окупали, уклоните шминку с лица пре спавања, не једите у кревету, љубимце не пуштајте на кревет, очистите прљавштину са стопала пре уласка у кревет и ако спавате у чарапама тек их тад обуците.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas