· · Коментари: 0

Колико често треба прати ПОСТЕЉИНУ, ПЕШКИРЕ И КУХИЊСКЕ КРПЕ? Многи греше

Нередовно прање ових ствари може повећати ризик од настанка многих инфекција

1670916334_shutterstock_1386298445.jpg
Фото: Shutterstock

Нема бољег осећаја на свету него лећи у свој удобан и мирисан кревет. Међутим, шта ако он ипак није толико чист као што мислите.

Недавно истраживање показало је да један од пет људи спава на толико прљавом јастуку и душеку да четвртину њихове тежине чине гриње и мртве ћелије коже.

Да ствар буде још гора, петина људи није опрала јастук најмање пет година. Због тих лоших навика можете се и врло озбиљно разболети. Многи који изненада почну да пате од кашља и цурења носа нису ни свесни да су врло вероватан узрок њихових тегоба - гриње. Оне могу изазвати озбиљна стања попут астме или екцема и зато је изузетно важно да се јастуци, постељина и јоргани редовно перу.

Јастуци

Чистите их једном у шест месеци или највише годину дана. У многима од њих скупљају се гриње, зној и мртве ћелије коже. На етикети погледајте на који начин се перу и одржавају у зависности од пуњења и материјала од ког су направљени, а било би идеално да набавите навлаке за јастуке које се стављају испод јастучнице, њих је лакше чешће прати у машини.

Прочитајте још: Можете изазвати пожар: Једну ствар морате знати пре него што прикључите уређај на ПРОДУЖНИ КАБЛ

Јорган

Оперите га бар двапут годишње. Људи обично имају различите јоргане за лето и зиму, па увек можете један однети на темељно хемијско чишћење (или прање у машини, ако је могуће) док користите други. Највећи проблем прљавих јоргана су гриње, које се хране ћелијама мртве коже. Њихов измет може да изазове озбиљне алергијске реакције.

Душек

Темељно га очистите сваког месеца. Редовно усисавање помаже да се решите гриња, а добро је и једном месечно страну душека коју користите окренути. Приликом чишћења не заборавите на оквире и ивице кревета. За душек такође можете набавити квалитетну навлаку коју можете прати.

Бадемантил

Перите га једном недељно, наравно у зависности од тога шта носите испод њега и колико га често користите. Ако најчешће носите пиџаму, неће се толико запрљати. Међутим, ако га облачите на голо тело, прање на 60 степени једном у седам дана је обавезно!

Пешкири

Перите их свака два, највише три дана на температури вишој од 60 степени. На њима се задржава читав низ бактерија, укључујући ешерихију коли. Често су влажни, а топла и влажна средина погодна је за раст и развој свих врста микроба. Сваки укућанин би требало да има свој пешкир.

Кухињске крпе

Кухињске крпе перите сваки дан. Оне се користе за много ствари, не само за брисање опраног суђа. Ако крпом додирујете посуду из које једете или пијете, морате бити сигурни да је чиста. Зато их перите на 90 степени. Ако имате седам крпа, све их оперите заједно на крају недеље.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.