Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико кошта кречење?

Да ли сте знали да просечна цена кречења стана од 50м2 не мора да прелази укупно 500 евра – уколико добро процените који зид у вашем простору захтева какав третман?

1718094081_shutterstock_1273187983.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У односу на време пре пандемије, цене молерских радова порасле су за готово 50%. Сами мајстори наводе пораст цене материјала као један од пресудних разлога за поскупљење молерских радова – међутим, иако су неки материјали, попут гипсаних плоча, заиста поскупели, цена основног грађевинског материјала, који укључује глет, подлоге, боје, потрошни материјала и алат заправо је остала готово иста. Ипак, ако сами добро процените ситуацију, извесно је да ћете постићи договор са мајстором који ће помоћи да сачувате новац.

Од чега зависи цена кречења?

Цена кречења зависи од договора са мајстором, али и од величине и сложености површине која треба да се ради. Цена може да поскупи услед употребе више боја или израде посебних декоративних елемената, попут шалунга око прозора и врата. Када су у питању мајстори, цена не варира знатно, чак и онда када се упореде фрееланце мајстори са онима који имају фирму, али и када се упореде ценовници у различитим градовима Србије.

Најбољи начин да уштедите

Самостално обављање припремних радова ће вам значајно уштедети ресурсе и утицати на коначну цену кречења. Припреме за кречење су једноставне и јефтине: за заштиту намештаја користите танку фолију, која је веома јефтина, док се дебљи пластични материјали користе само за заштиту пода, али и тада треба купити не више од 20м², јер ће молер померати заштиту из собе у собу.

Да ли је вам потребно глетовање?

Када уговарате услугу комплетног глетовања свих зидова, требало би да размотрите да ли вам је заиста потребно пуно глетовање зидова, било са мрежицом (оптимална варијанта) или без ње. У већини станова глетује се око 10-20% површина, тако да ако мајстор наплаћује 3 евра по квадратном метру за глетовање, погледајте заједно све зидове и утврдите колико је глетовања реално потребно. Ако на 120м² зида (стан од 50м² површине ) није потребно више од 20% изглетовати, то је свега 60 евра више у односу на цену кречење без глетовања.

Фото: промо

Процену стана урадите сами

Ради највеће уштеде, савет је да сами израчунате тачну квадратуру за кречење и саопштите је мајстору, евентуално увећану за 10%. Мерење од стране мајстора је добродошло, али његову процену квадратуре зидова стана не прихватајте дословно, јер ниједан стан нема више од 2.5 пута више квадратуре за кречење у односу на своју површину (максимално x4 са плафонима). Важно је да узмете у обзир и кречење плафона, које може знатно да утиче на коначну цену, јер чак и најповољнији мајстори често имају посебну цену за плафоне, нпр 1.5Є.

Паметно бирајте боје

Одабир боје игра велику улогу у договарању цене кречења: полудисперзија и дисперзија су једнако добар избор, а разлика је у томе да су радови са пуном дис перзијом скупљи за око 30%, али дају боље резултате када се користе живе боје. Неки мајстори ће вам понудити и разлику од око свега 15%, тако да је препорука да се приликом уговарања посла увек распитате за обе опције. Такође, важно је да узмете у обзир и перивост зида водом, где је код пуне дисперзије она само делимична, односно да се зид може опрати од акумулиране прашине и дима, али не од већине флека. Кречење зидова у интензивне боје је скупље за око 25%. Уколико су у питању светле боје, може се десити да вам буде понуђена и средња опција, која подразумева додатних 10% на цену кречења у бело.

Са или без материјала?

Пуна цена кречења подразумева и материјал. Када је реч о фарбању у интензивне боје, мајстор вам може тражити да обезбедите боју, при чему и поред тога може наплатити додатних 20 до 30%, на шта би требало да будете спремни, јер је у питању стандарна процедура. Молери обично код себе имају велике количине беле боје, а цена је урачуната у цену кречења по квадрату. Ако желите да офарбате већи део стана у неку боју, мајстор ће тада потрошити веома мало свог материјала и зато је то идеална прилика да покушате да уговорите попуст. Такође је опција да тражите мајстору да окречи стан у боју коју ћете сами креирати на лицу места, мешањем беле боје коју доноси мајстор са бојом у бочицама.

Коначно: како до поузданог мајстора?

Када тражите мајстора за молерске радове, увек прво крените од препорука како бисте осигурали добро урађен посао - а ако ваши контакти немају никога да вам препоруче, будите слободни да питате запослене у ROMA Company продавницама за препоруку и савет. Ако нема потребе за глетовањем и бандажирањем, кречити увек можете и сами – при чему укупна цена радова за стан од 60 м2 износи око 100Є, укључујући материјал за заштиту, глет, подлогу и најповољнији алат.

Основна цена кречења полудисперзијом је 1–1.5 Є по м2 зида, која расте до 6 Є ако је потребно скидање старе фарбе, глетовање, уколико се користи пуна дисперзија или се користе интензивне боје.

Цене материјала:

Алат:

  • Ваљак 350 - 900 РСД
  • Четка 100 - 350 РСД
  • Шпахтла 250 - 500 РСД
  • Телескоп за ваљак - 650 РСД
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas