· · Коментари: 0
УРЕЂЕЊЕ ДОМА

ФЕНОМЕНАЛНИ савети за одабир ФАСАДЕ: Ваша кућа неће бити РУГЛО ако следите ОВА упутства! (ФОТО)

Улагање у нову фасаду исплати се већ за неколико година

1631014599_kuca.JPG

Како да ваш дом штеди новац?

Сваки стручњак за грејање рећи ће да постоји једна једина важна ствар кад је грејање у питању. Није од кључног значаја да ли се грејемо на дрва, угаљ или струју, да ли имамо радијаторе или подно грејање. Важна је – ИЗОЛАЦИЈА.

Изолација је оно што ће нам сигурно уштедети новац који трошимо на грејање, и то на врло прост начин. Оно што смо потрошили да бисмо произвели топлоту нећемо сулудо бацити тако што ћемо „грејати улицу”, али само ако имамо добру изолацију.

Често у становима или на кућама нема добре изолације, па нисмо ни свесни колико топлоте буквално бацимо. А она није јефтина. Зато,сваки динар уложен у изолацију представља најпаметнију могућу инвестицију. Већ за годину или две ће се исплатити, а свака следећа грејна сезона биће чиста уштеда. Изолацију стављате само једном, а уштеда је константна, из године у годину. 

Фото: Рома

Зашто се, заправо, поставља топлотна изолација на зградама?

Осим естетске функције, жеље да лице нашег објекта буде лепо и привлачно, функција фасаде је и топлотна и звучна изолација. Фасада објекта мора бити способна да издржи све временске услове: високе и ниске температуре, кишу, снег, јак ветар…

Објекат на коме је одрађена демит-фасада од стиропора или камене вуне остварује значајну уштеду на грејању зими односно хлађењу лети, смањује трошкове градње, а због мале тежине незнатно оптерећује објекат.

Фото: Рома

Који систем термоизолације изабрати?

Данас има више система термичке изолације објеката.
Најгрубља подела је на контактне и бесконтактне. Бесконтактни системи најчешће се примењују код великих објеката, а за мање објекте данас се користе контактни системи – такозване ДЕМИТ фасаде где је изолација причвршћена директно на зид објекта са спољне стране.

Најпознатији представник овог типа су стиропор фасаде, тј. фасаде сачињене од стиропора, стиродура или камене вуне.

Од чега се састоји демит фасаде и како се постављају?

Поступак израде демит фасаде или термо фасаде подразумева да се на припремљену површину зида поставља термоизолацијска плоча од стиропора (ЕПС), стиродура или камене вуне. Везивање система се постиже арматурном мрежицом, фасадним лепковима и типловима.

На крају се наноси завршна текстура – декоративни малтер, који се састоји од млевеног камена различите гранулације, зависно од жељеног изгледа фасаде. Термо фасада може да се поставља на све подлоге: циглу, блок, бетон, бетонске блокове, итд.

Фото: Рома

Шта утиче на избор фасаде?

На избор фасаде утичу расположива материјална средства, тип објекта и естетски захтеви. Оцењивање квалитета фасаде врши се на основу врсте изолације, квалитета материјала од којег је израђена фасада и начина извођења.

Најважнији критеријуми које треба да испуњава демит-фасада су: ниска термопроводљивост, ниска апсорција влаге и воде, и ватроотпорност. И не мање битно, да је систем стабилан у дугом временском периоду, односно трајан.

Колико кошта једна демит-фасада?

Постављање изолације и фасаде на објекат је једнократно улагање, али по прорачуну базираном на актуелној цени струје – оваква инвестиција се исплати већ за 4 до 5 година кроз уштеду на енергентима, само гледајући топлотне губитке у току грејне сезоне. Уштеда енергије на топлотно изолованом објекту може бити и до 60% у односу на објекат који није изолован.

Велика је понуда на тржишту термоизалоционих система од различитих произвођача. У зависности за који се систем одлучите, за којег произвођача и коју дебљину стиропора – цена материјала се оквирно креће од 6 €/м2 до 15 €/м2.

Норме које су до скоро важиле у нашој земљи најчешће су биле задовољене уградном такозване “фасадне петице” (стиропора дебљине 5 цм). Влада Републике Србије је усвојила нови Правилник о енергетској ефикасности зграда, тако да се законом прописане вредности топлотне изолације могу достићи уградњом дебљег стиропора 8 до 12 цм са којима ће објекат бити добро заштићен од климатских екстрема, и лети и зими. Наравно, ни уграђивање дебљина већих од оних минимално прописаних никако не може бити штетно, јер код уградње термоизолације принципијелно важи – дебљи термоизолациони слој = већи (бољи) термоизолациони ефекат.

Ког произвођача одабрати?

Препоручујемо да се одлучите за неког од реномираних произвођача, JUB, HENKEL,HELIOS, TIKKURILA, SIKA  или MAXIMA јер њихови производи су лабораториски испитани, фабрички контролисани у току производње, и иза њих стоји богато искуство у уградњи фасадних система.

Препорука је да све компонете система буду од једног призвођача, јер ћете само тако добити оптималну карактеристику целе демит фасаде. Производи од различитих проивођача не морају да се сложе међусобоно ни хемијски, али чешће је неслагање физичко-механичко. Ако се определите да све компоненте буду од једног произвођача добијате усклађен фасадни систем, са једнаким коефицијентом топлотног ширења материјала, са оптималном топлотном карактеристиком, и гарантованом водоотпорношћу.

Фото: Рома

Осим тога, ако се одлучите за JUB, HENKEL,HELIOS, TIKKURILA или МАXИМА имаћете и бесплатну техничку подршку од стручних лица произвођача. Ако при том, уградњу фасаде, на пример код JUB-а, изводе лица која од произвођача имају сертификат, фабрика даје гаранцију и до 35 година на функционалност уграђеног фасадног система

Колико је времена потребно за постављање 200 м2 термо фасаде и када је најбоље време за уградњу?
За постављање 200 м2 термо фасаде потребно је од 5 до 7 дана, у зависности од умешности организовања градилишта и броја извођача.

Идеални су наравно такозвани технички услови: тепература од 16 до 22 степени Целзијуса. Посебно се треба пазити топлотних екстрема – рецимо кад је хладније време температура не сме да падне испод +5 , и то у тренутку уградње као и наредних осам часова. Дакле време фасада је пролеће и јесен.

Какав стиропор узети и од ког произвођача?

Једна од важнијих ствари код избора стиропора је избор произвођача, а Roma company продаје искључиво стиропор од реномираних кућа, као што је AUSTROTHERM  – што гарантује да се ради о стиропору прописане густине и топлотне проводљивости, који је правилно експандиран и остарео, дакле стиропор чије ће димензије временом да се мењају у дозвољеним границама.

На шта још треба обратити пажњу при избору материјала?

На тржишту се продаје арматурна мрежица недовољног квалитета. Минимум који препоручује Roma company је 145 грамска арматурна мрежица.

Ми вам саветујемо да све поизводе купите код реномираног продавца. Тиме сте сигурни да купујете оригинал производе, да је роба исправно ускладиштена и да се са њом пажљиво руковало.
Искористите бесплатне савете стручњака, пронађите широк асортиман фасада у малопродајним објектима Roma company или на њеб адреси www.roma.rs

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.