· · Коментари: 0
ЖЕНСКА ПОСЛА

Практични савети како да уклоните СВЕ ВРСТЕ МРЉА са различитих тканина

Мастило, кафа, пиво, вино и друго доспевају на нашу одећу, намештај, тепих и друге предмете и некада се чини да је немогуће уклонити ове мрље?

1676151544_1638390955_shutterstock_418354621.jpg
Фото: Shutterstock

За почетак, вреди утврдити шта је, у ствари, изазвало мрљу. Да ли је свеже или се добро јело. Већина свежих мрља може се врло лако уклонити прањем сапуном, содом бикарбоном или другим детерџентима. У сваком случају, прво покушајте да нанесете алат на погрешну страну или на руб производа.

Прочитајте још: Поклон који никако не смете да унесете у КУЋУ: Фенг шуи стручњаци саветују да га одмах баците или спалите

Пре него што уклоните мрљу, уклоните прашину прво сувом, а затим мокром четком. Морате уклонити мрље, почевши од ивица и постепено прелазећи до средине. У супротном, мрља се може проширити.

Такође је вредно запамтити да алкохоли и киселине могу уништити неке боје, ацетон и сирћетну киселину - ацетатне свилене тканине, избељивач - памук и друге тканине. Генерално, требало би да будете веома опрезни.

Прочитајте још: Како се негује "женска срећа"? Красиће сваки ентеријер, а потребно је да јој се посветите само мало

Одећа и обућа

Постоје три начина да уклоните мрљу од вина са одеће и обуће. Прво, запрљани предмет ставите у вруће млеко или сурутку на 30 минута и оперите сапуном. Друго, обришите мрљу раствором водоник пероксида (1 кашичица водоник пероксида на пола чаше воде) и исперите хладном водом. Ова метода је погодна само за беле производе. И последњи начин, налијте влажну со на свежу мрљу и након 30 минута оперите топлом водом са сапуном.

Ситуације су различите, а понекад на одећи има трагова од кармина. Ако је одећа бела, онда се мрља може третирати водоник пероксидом, а затим испрати сапуном док мрља не нестане. Ако је одећа обојена, користите терпентин или етар. Ако то не помогне, онда ставите салвету на обе стране тканине, поспите мало талка и пеглајте пеглом на средњој температури. У случају да је ваша одећа од вуне и/или свиле, обришите контаминирано место памучним штапићем намоченим у алкохол.

Прочитајте још: Цитати два СЛАВНА писца који ће вам помоћи да ПОБЕДИТЕ себе: Отерајте несрећу и научите да волите себе

А најчешће мрље на одећи су масне мрље. Такве мрље се могу уклонити бензином, терпентином или ацетоном. Навлажите мрљу од ивица до средине бензином. Затим покријте салветом и притисните топлом пеглом. Ако се тканина не може прати, испод ње ставите чисту белу крпу. Кромпирово брашно загрејте на високој температури и поспите мрљу. Уклоните брашно након 30 минута. Понављајте поступак док мрља потпуно не нестане.

Да бисте уклонили мрље са обојених ципела, користите сок од лука. Мрље од масти на кожним ципелама могу се уклонити памучним штапићем умоченим у раствор соде (10 грама соде у 0,5 шоље воде).

Тепих

Деца и неопрезни одрасли врло често остављају жваке на намештају, а одатле она завршава на тепиху. Да бисте уклонили жваку са тепиха, ставите лед на њега и сачекајте да се стврдне. Затим га згњечите и скините.

Мрље од кафе и чаја могу се уклонити глицерином и хладном водом (1 супена кашика на 1 литар воде).
Мрље од вунених тепиха треба уклонити мешавином сирћета и алкохола (1: 1). Уклоните мрље са тепиха од синтетичких влакана хладном водом.

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Ако сте просули пиво по тепиху, једноставно навлажите мрљу топлом водом са сапуном. Затим исперите овај раствор топлом водом и сирћетом (1 кашичица на 1 литар). Мрље од црвеног вина могу се уклонити раствором хладне воде и малом количином амонијака.

Старе мрље од мастила могу се уклонити раствором сирћетне киселине или алкохола, лимуновог сока или лимунске киселине (1 кашичица на 1 шољу вреле воде). Затим оперите подручје сапуном и осушите.

Свеже мрље се могу уклонити четком умоченом у вруће млеко.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Намештај

Ако зелена боја или мастило дођу на ваш светли углачани намештај, обришите мрљу обичном гумицом за оловке. Масне мрље са паркета се могу уклонити детерџентом помешаним са топлом водом. Утрљајте ову кашу у мрљу и оставите преко ноћи. Ујутро, оперите место где је била мрља топлом водом.

Ако сте оставили траг тако што сте убили муву на углачаном намештају, не очајавајте. Ова мрља се може уклонити памучним штапићем навлаженим незаслађеним столним вином.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.