Oglas
· · Komentari: 0
ŽENSKA POSLA

Praktični saveti kako da uklonite SVE VRSTE MRLJA sa različitih tkanina

Mastilo, kafa, pivo, vino i drugo dospevaju na našu odeću, nameštaj, tepih i druge predmete i nekada se čini da je nemoguće ukloniti ove mrlje?

1676151544_1638390955_shutterstock_418354621.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Za početak, vredi utvrditi šta je, u stvari, izazvalo mrlju. Da li je sveže ili se dobro jelo. Većina svežih mrlja može se vrlo lako ukloniti pranjem sapunom, sodom bikarbonom ili drugim deterdžentima. U svakom slučaju, prvo pokušajte da nanesete alat na pogrešnu stranu ili na rub proizvoda.

Pročitajte još: Poklon koji nikako ne smete da unesete u KUĆU: Feng šui stručnjaci savetuju da ga odmah bacite ili spalite

Pre nego što uklonite mrlju, uklonite prašinu prvo suvom, a zatim mokrom četkom. Morate ukloniti mrlje, počevši od ivica i postepeno prelazeći do sredine. U suprotnom, mrlja se može proširiti.

Takođe je vredno zapamtiti da alkoholi i kiseline mogu uništiti neke boje, aceton i sirćetnu kiselinu - acetatne svilene tkanine, izbeljivač - pamuk i druge tkanine. Generalno, trebalo bi da budete veoma oprezni.

Pročitajte još: Kako se neguje "ženska sreća"? Krasiće svaki enterijer, a potrebno je da joj se posvetite samo malo

Odeća i obuća

Postoje tri načina da uklonite mrlju od vina sa odeće i obuće. Prvo, zaprljani predmet stavite u vruće mleko ili surutku na 30 minuta i operite sapunom. Drugo, obrišite mrlju rastvorom vodonik peroksida (1 kašičica vodonik peroksida na pola čaše vode) i isperite hladnom vodom. Ova metoda je pogodna samo za bele proizvode. I poslednji način, nalijte vlažnu so na svežu mrlju i nakon 30 minuta operite toplom vodom sa sapunom.

Situacije su različite, a ponekad na odeći ima tragova od karmina. Ako je odeća bela, onda se mrlja može tretirati vodonik peroksidom, a zatim isprati sapunom dok mrlja ne nestane. Ako je odeća obojena, koristite terpentin ili etar. Ako to ne pomogne, onda stavite salvetu na obe strane tkanine, pospite malo talka i peglajte peglom na srednjoj temperaturi. U slučaju da je vaša odeća od vune i/ili svile, obrišite kontaminirano mesto pamučnim štapićem namočenim u alkohol.

Pročitajte još: Citati dva SLAVNA pisca koji će vam pomoći da POBEDITE sebe: Oterajte nesreću i naučite da volite sebe

A najčešće mrlje na odeći su masne mrlje. Takve mrlje se mogu ukloniti benzinom, terpentinom ili acetonom. Navlažite mrlju od ivica do sredine benzinom. Zatim pokrijte salvetom i pritisnite toplom peglom. Ako se tkanina ne može prati, ispod nje stavite čistu belu krpu. Krompirovo brašno zagrejte na visokoj temperaturi i pospite mrlju. Uklonite brašno nakon 30 minuta. Ponavljajte postupak dok mrlja potpuno ne nestane.

Da biste uklonili mrlje sa obojenih cipela, koristite sok od luka. Mrlje od masti na kožnim cipelama mogu se ukloniti pamučnim štapićem umočenim u rastvor sode (10 grama sode u 0,5 šolje vode).

Tepih

Deca i neoprezni odrasli vrlo često ostavljaju žvake na nameštaju, a odatle ona završava na tepihu. Da biste uklonili žvaku sa tepiha, stavite led na njega i sačekajte da se stvrdne. Zatim ga zgnječite i skinite.

Mrlje od kafe i čaja mogu se ukloniti glicerinom i hladnom vodom (1 supena kašika na 1 litar vode).
Mrlje od vunenih tepiha treba ukloniti mešavinom sirćeta i alkohola (1: 1). Uklonite mrlje sa tepiha od sintetičkih vlakana hladnom vodom.

Pročitajte još: Otkrivamo 5 načina kako da pijete više vode dnevno

Ako ste prosuli pivo po tepihu, jednostavno navlažite mrlju toplom vodom sa sapunom. Zatim isperite ovaj rastvor toplom vodom i sirćetom (1 kašičica na 1 litar). Mrlje od crvenog vina mogu se ukloniti rastvorom hladne vode i malom količinom amonijaka.

Stare mrlje od mastila mogu se ukloniti rastvorom sirćetne kiseline ili alkohola, limunovog soka ili limunske kiseline (1 kašičica na 1 šolju vrele vode). Zatim operite područje sapunom i osušite.

Sveže mrlje se mogu ukloniti četkom umočenom u vruće mleko.

Pročitajte još: Poslušajte ove savete i tretmani vam neće biti potrebni: Otkrivamo kako bi trebalo da izgleda vaša ISHRANA

Nameštaj

Ako zelena boja ili mastilo dođu na vaš svetli uglačani nameštaj, obrišite mrlju običnom gumicom za olovke. Masne mrlje sa parketa se mogu ukloniti deterdžentom pomešanim sa toplom vodom. Utrljajte ovu kašu u mrlju i ostavite preko noći. Ujutro, operite mesto gde je bila mrlja toplom vodom.

Ako ste ostavili trag tako što ste ubili muvu na uglačanom nameštaju, ne očajavajte. Ova mrlja se može ukloniti pamučnim štapićem navlaženim nezaslađenim stolnim vinom.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas