· · Коментари: 0
НЕГА БИЉАКА

Слушајте своје БИЉКЕ: Шта значи када се појаве ЖУТЕ МРЉЕ, а крајеви листова постану БРАОН БОЈЕ?

Који минерали недоставу вашим биљкама?

1644580472_succulents-g681dfe1ea_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Чак и највећим заљубљеницима у прелепе кућне биљке и њихово раскошно лишће догодило се да се суоче пропадањем или увенућем.

Добра вест је то што чак и на прву назнаку да нешто није како треба можете да реагујете и спасите своје цвеће, ако обратите пажњу и примените следеће.

Прочитајте још: Да ли сте поставили биљку на ПОГРЕШНО МЕСТО? Ова три знака су ЈАСНИ ПОКАЗАТЕЉИ

1. проблем - магнезијум

Недостатак магнезијума у земљи манифестује се кроз пожутеле ивице листа и жућкасту боју на стабљици. Решење за то је да пре него што залијете биљку, по земљи побацајте горку со, односно магнезијум-сулфат који ће повећати количину магнезијума у земљи. Он најбоље делује на руже.

2. проблем - азот

Недостатак азота у земљи ће указати жути или бледозелени листови. Тада морате да ставите немлевену кафу, односно зрна на површину земље.

Такође, у истој земљи уз биљку која пропада посадите неку која природно пружа тлу азот, попут грахорица.

3. проблем - калијум

Недостатак калијума у земљи ће приказати тамнобраонкасте тачкице по листовима и браонкаста боја на ивицама лишћа. Тада дубоко у земљу закопајте кору банане и постепено ћете видети резултате.

4. проблем - фосфор

Недостатак фосфора у земљи се најбоље види по листовима јер се тада шири тамнобраон боја, а биљка више не расте, не даје цветове у време када јој је предвиђено цветање или даје врло слабашне.

Решењеје да сипајте у земљу тзв. коштано брашно, врту органског ђубрива које може да се купи, а може и да се направи млевењем животињских костију, на пример оних који су вам остали из супе.

5. проблем - калцијум

Недостатак калцијума у земљи манифестује се кроз тамнобраонкасте тачкице по листовима, труљење свих делова биљке, слабе и ломљиве стабљике.

Због тога одмах дубоко у земљу закопајте мрвљене љуске јајета у што већој количини, и резултати ће се видети врло брзо.

6. проблем - гвожђе

Недостатак гвожђа ћете приметити уколико се појави жута боја између нерава листа и браон ивице на биљкама којима прија киселина. Савет је да на земљу око корена биљке додате ђубриво с високим садржајем лакорастворљивог гвожђа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.