Oglas
· · Komentari: 0
NEGA BILJAKA

Slušajte svoje BILJKE: Šta znači kada se pojave ŽUTE MRLJE, a krajevi listova postanu BRAON BOJE?

Koji minerali nedostavu vašim biljkama?

1644580472_succulents-g681dfe1ea_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Čak i najvećim zaljubljenicima u prelepe kućne biljke i njihovo raskošno lišće dogodilo se da se suoče propadanjem ili uvenućem.

Dobra vest je to što čak i na prvu naznaku da nešto nije kako treba možete da reagujete i spasite svoje cveće, ako obratite pažnju i primenite sledeće.

Pročitajte još: Da li ste postavili biljku na POGREŠNO MESTO? Ova tri znaka su JASNI POKAZATELJI

1. problem - magnezijum

Nedostatak magnezijuma u zemlji manifestuje se kroz požutele ivice lista i žućkastu boju na stabljici. Rešenje za to je da pre nego što zalijete biljku, po zemlji pobacajte gorku so, odnosno magnezijum-sulfat koji će povećati količinu magnezijuma u zemlji. On najbolje deluje na ruže.

2. problem - azot

Nedostatak azota u zemlji će ukazati žuti ili bledozeleni listovi. Tada morate da stavite nemlevenu kafu, odnosno zrna na površinu zemlje.

Takođe, u istoj zemlji uz biljku koja propada posadite neku koja prirodno pruža tlu azot, poput grahorica.

3. problem - kalijum

Nedostatak kalijuma u zemlji će prikazati tamnobraonkaste tačkice po listovima i braonkasta boja na ivicama lišća. Tada duboko u zemlju zakopajte koru banane i postepeno ćete videti rezultate.

4. problem - fosfor

Nedostatak fosfora u zemlji se najbolje vidi po listovima jer se tada širi tamnobraon boja, a biljka više ne raste, ne daje cvetove u vreme kada joj je predviđeno cvetanje ili daje vrlo slabašne.

Rešenjeje da sipajte u zemlju tzv. koštano brašno, vrtu organskog đubriva koje može da se kupi, a može i da se napravi mlevenjem životinjskih kostiju, na primer onih koji su vam ostali iz supe.

5. problem - kalcijum

Nedostatak kalcijuma u zemlji manifestuje se kroz tamnobraonkaste tačkice po listovima, truljenje svih delova biljke, slabe i lomljive stabljike.

Zbog toga odmah duboko u zemlju zakopajte mrvljene ljuske jajeta u što većoj količini, i rezultati će se videti vrlo brzo.

6. problem - gvožđe

Nedostatak gvožđa ćete primetiti ukoliko se pojavi žuta boja između nerava lista i braon ivice na biljkama kojima prija kiselina. Savet je da na zemlju oko korena biljke dodate đubrivo s visokim sadržajem lakorastvorljivog gvožđa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas