Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Собне биљке које се НE ПЛАШЕ ПРОМАЈЕ: Ове 3 врсте можете држати на прозорској дасци

Овај проблем је посебно акутан за оне узгајиваче цвећа чији станови имају прозоре који гледају на супротне стране света...

1679003989_1674998373_shutterstock_697015441-zalivanje.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Чини се да ни једна собна култура нема посебну љубав према промаји. Међутим, има оних који почну да пате од лаганог даха поветарца и сигурно ће показати колико им је лоше - обациће лишће или пожутети, почети да се суше или вену. 

Прочитајте још: Поклон који никако не смете да унесете у КУЋУ: Фенг шуи стручњаци саветују да га одмах баците или спалите

Рационални узгајивачи цвећа више воле да се не петљају са "каприцима", већ бирају услужније "зелене кућне љубимце" који се захвално одазивају на бригу, спремни да опросте ретке грешке у нези и неидеалне услове живота: промене температуре, сув ваздух, промају...

Алоје вера

Овај издржљиви сукулент у природи живи не само у тропској клими, већ и у пустињама и полупустињама, што значи да је из прве руке упознат са температурним променама и ударним ветровима. Од 300 врста алоје у собној култури гаје се две: алоја вера и дрво познато као агава.

Прочитајте још: Спречите БРЗО НАКУПЉАЊЕ ПРАШИНЕ У ДОМУ: Направите спреј од састојака које већ имате у кући (РЕЦЕПТ)

Обе биљке су непретенциозне, способне за заливање једном недељно у топлој сезони и једном месечно - у јесен и зиму. Обоје воле свеж ваздух и редовно проветравање, а лети се одлично осећају на отвореном у башти. Штавише, не треба их уносити у кућу ноћу или на други начин штитити од ноћног хлађења. Главна ствар у бризи за алоју је избегавање прекомерног храњења и прекомерног храњења, а такође и да се обезбеди да температура не падне испод препорученог минимума од 10-15 ° Ц.

Аспидистра или сиротињска палма

Аспидистра је прилично популарна собна биљка која привлачи узгајиваче цвећа аматере својим великим листовима који обилно расту на централном стаблу. Због своје издржљивости и способности да издржи топлоту и хладноћу, сушу и недостатак светлости, овај цвет је добио популарни надимак - "дрво од ливеног гвожђа". А због великог броја листова који формирају распрострањени грм, аспидистра се назива "пријатељском породицом".

Прочитајте још: Како се негује "женска срећа"? Красиће сваки ентеријер, а потребно је да јој се посветите само мало

Култура не захтева сложену негу, може расти са недостатком светлости, па се често бира за собе са прозорима окренутим према северу, као и за садњу пословног простора. Саксију са аспидистром можете поставити и у задњем делу собе и на прозорској дасци - биљка се не плаши промаје. Поред тога, аспидистра не пати од недостатка или вишка влаге, повећане сувоће ваздуха, не треба јој честе трансплантације.

Каланхоје

Каланхоје  је биљка која је у стању да пречисти и дезинфикује ваздух, што га чини радо виђеним гостом у свакој дневној соби. А захваљујући отпорности каланхоје на промене температуре и влажности, мирном односу према промаји, може се безбедно сместити на прозорску даску у кухињи - просторији у којој се прозори најчешће отварају.

Прочитајте још: Уштедите струју без одрицања: Ево шта треба да убаците у ЗАМРЗИВАЧ

За добро здравље, каланхојама су потребни једноставни услови: умерено заливање, пригушено дифузно осветљење и минимум прихране. У овом случају, биљка ће добити максималан декоративни ефекат, меснати тамнозелени листови са изрезбареном ивицом ће бити богате боје и одличног тургора. Ова култура преферира хладну зиму, али ако не успете да је организујете, каланхоје ће се прилагодити свим условима.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas