· · Коментари: 0

Трикови који ће вам помоћи да УШТЕДИТЕ СТРУЈУ током кувања: Послушајте ЈЕДНОСТАВНЕ САВЕТЕ и смањите ТРОШКОВЕ

Четири трика која ће уштедети електричну енергију

1670342496_Foto-Shutterstock-struja.jpg
Фото: Схуттерсток

Ове мале промене могу да смање потрошњу енергије приликом кувања без угрожавања квалитета оброка. Ако урадите следеће четири ствари, сигурно ћете уштедети на енергији коју трошите приликом кувања.

Ускладите посуђе с јелом које припремате

Требало би да ускладите величину шерпе, тигања или плеха с величином вашег оброка како бисте повећали учинковитост. Ако пржите јаје у великом тигању или припремате сва јела засебно у микроталасној - трошите много више струје него што је потребно.

Међутим, ако треба да направите само једно јело, покушајте да користите микроталасну пећницу уместо класичне рерне.

Коришћењем лонца за кување промера од 15 цм на електричној плочи за кување од 20 цм, губите до 40 одсто произведене топлоте. На овај начин бацате новац, исто као што то радите и у случају да вам тигањ или лонац имају неравно (заобљено) дно које онемогућава равномерну расподелу топлоте по дну лонца.

Лонци за кување с бакарним дном такође се загревају брже од других, стога следећи пут кад се одлучите да купите ново посуђе - размислите о бакарној опцији.

Коначно, користите стаклене или керамичке посуде кад год можете, јер можете да смањите температуру рерне за 25 степени без продужавања времена које је потребно да припремите храну.

Прочитајте још: Смесу од три састојка сипајте у одвод судопере и решите се непријатних мириса: Једноставно и економично решење

Користите поклопце

Приликом кувања користите поклопце. То ће задржати топлоту унутар посуђа за кување и омогућити да се храна брже скува, што ће резултирати краћим временом за припрему и мањом потрошњом енергије. Мале промене стварају веће разлике.

Слично томе, немојте да вирите у рерну отварајући врата док се пече храна. Температура падне за 25 степени сваки пут кад то учините, па рерна мора мало више да се потруди да се врати на задату температуру.

Испланирајте оброке да можете да печете више јела истовремено.

Кад год је могуће, у рерни би ођедном требало да печете више јела. Или се одлучите за припрему разних јела које ћете направити у ватросталним посудама и искористити највише топлоте за најмању цену.

Припремите се пре припреме оброка

Пре него што укључите блендер или фритезу, проверите да ли сви ваши састојци опрани, насецкани, одвојени, послагани - шта год је потребно за брзи и глатки посао с електричним уређајем. Нека ваши уређаји буду искључени док вам не затребају или употребите продужни кабл како бисте их искључили.

Одмрзавајте храну у фрижидеру неколико сати уместо да за то користите микроталасну пећницу, а рерну претходно загрејте тек кад сте спремни за печење како не би била врућа док ви још припремате све што намеравате да печете у њој. Пар минута пре краја печења, слободно можете да угасите рерну и оставите храну у њој да се до краја испече, пише Лифехацкер.

Уз затворена врата или поклопац, температура би и даље требала да остане довољно висока да ваша храна настави да се пече до краја.

Одржавајте рингле и рерне чистима

Јако је битно да металне плоче изнад пламеника буду чисте јер се тако топлина рефлектира према горе, повећавајући енергетску учинковитост. Очистите целу рерну и плочу за кување пре припреме великих оброка како бисте смањили накупљање и прљавштину која би могла да смањи њихову учинковитост.

Ако имате рерне с пиролизом, стручњаци саветују да пиролизу покренете након припреме оброка како не бисте морали два пута да загревате рерну. Тако ћете уштедети на струји - и новцу.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.