· · Коментари: 0

Трикови уз које ће вам ЦВЕЋЕ У ВАЗИ трајати дуже него икад пре: Како спречити да се оно брзо осуши?

Ако цвеће дарујете или га добијте на поклон, оно нас подсећа на сретну пригоду попут рођендана, годишњице или празника

1685282965_shutterstock_2013779468-cvece-u-vazi.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Свако воли свеже цвеће. Оно уноси боју и живот у ваш простор, лепо мирише и додаје завршни додир свакој просторији. Осим тога, ако цвеће дарујете или га добијате на поклон, оно нас подсећа на сретну пригоду попут рођендана, годишњице или празника.

Па како му можете помоћи да траје што је дуже могуће? Постоји много теорија, трикова и савета, од маминог мишљења да треба додати неколико кашичица шећера и сирћета, до предлога да се букет преко ноћи стави у фрижидер, пише Јоурнал.хр.

Прво, имајте на уму да неки цветови природно трају дуже од других. Руже, љиљани, фрезије, тратинчице и сунцокрети дуже остају свежији. Цветови који су познати по увенућу након само неколико дана укључују зумбуле, јорговане, нарцисе, ранунцулусе и лале.

Како им продужити лепоту и свежину те које су методе најучинковитије, потражите у наставку.

Обрежите стабљике

Обрежите стабљике под кутом који омогућује да биљке лакше узимају воду да се не спуштају равно на дно вазе. Стручњаци предлажу да сваких неколико дана мало подшишате цвијеће.

Уклоните осушене листове и латице

Важно је уклонити све листове који ће пасти испод водене линије како би се спречио раст бактерија. Свакодневно проверите цвеће да бисте уклонили мртво лишће и латице. То је нарочито важно у мешовитим букетима који имају више врста цвећа које могу имати различита времена цватње.

Одаберите идеалну вазу за ваше цветове

Ово правило може звучати чудно, али заиста је важно. Само зато што сте купили букет божура на дугим стабљикама не значи да их треба ставити у високу вазу. Веће, теже цвеће треба скратити и ставити у ниску вазу где се могу међусобно подупирати када се отворе те да имају простора за ширење, док се лакше, осетљивије цвеће може држати у вишој вази. Такође се побрините да се не направи гужва у вази. Увек можете направити два букета из једног.

Често мењајте воду

Почните с чистом вазом и напуните је водом собне температуре. Када додајете састојке у воду, проверите јесу ли потпуно измешани и растопљени пре него што убаците цвеће. Мењајте воду и чистите вазу сваких неколико дана (стабљике можете поново одрезати кад год промените воду).

Избегавајте непријатеље цвећа

Цвеће ће трајати дуже у хладнијој соби и ако их држите подаље од директног сунчевог светла. Избегавајте стављање у близину уређаја који стварају високе или пак превише ниске температуре као што су пећ, клима уређај, плафонски вентилатори, па чак и ваш рачунар или ТВ. Отворени прозори такође ће узроковати брже сушење. Такође, цвеће држите подале од свежег воћа које ослобађа мале количине гаса које могу смањити животни век ваших цветова.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.