· · Коментари: 0
цвеће и пролеће

САВРШЕНА БАШТА чак иако сте почетник: Како УСПЕШНО УЗГАЈАТИ цветни врт у пролеће

Баштенско цвеће може постати страст, али може бити и неодољива рекреација, посебно ако се први пут почињете бавите тиме

1649920769_garden-721923_1280.jpg
Пхото:Пиxабаy

Постоје милиони биљака које можете изабрати и још више начина да их комбинујете, а неискусни баштовани можда не знају одакле да почну. Најбоље је да прву годину почнете са малим биљкама и не брините да ћете погрешити. Како време одмиче, можете да прилагодите своју башту, ископавајући оно што није успело у години и прихватајућ и оно што је добро прошло.

Пронаћи ћете баштенски стил и биљке које вас чине срећним, а откриће шта је то може бити неочекивано задовољство. За више савета о усавршавању сопствене цветне баште, почните са саветима у наставку.

1.Покрените своју башту

Када први пут започнете своју башту, стварање доброг тла требало би да буде ваш примарни фокус — на крају крајева, оно ће послужити као основа раста за све што додате својој башти. Почните са тестом тла у области коју сте одабрали за своју башту — у зависности од тих резултата (на пример да ли је тло киселије или алкалније) имаћете бољу представу о томе шта треба да додате својој мешавини земљишта да бисте направили то је најбоља могућа мешавина.

Пхото:Пиxабаy

Одабир праве локације је још један кључ за успешан цветни врт. Већина цвећа успева на пуном до делимичном сунцу, тако да је важно да изаберете место које има довољно светлости како бисте побољшали ваше цветање. Поред тога, пожелећете да изаберете место које је удаљено од других активности у вашем дворишту - нема ништа горе од тога да се ваши тешко стечени цветови згазе током роштиљања у дворишту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

Ако је ово ваша прва башта, вероватно је најбоље да почнете са малим цвећем. Заузимање велике баште може брзо постати неодољиво, а може вас чак и потпуно одбити од идеје. Исто тако, ако је простор проблем, размислите о покретању контејнерске баште. Ово је изводљива опција, чак и ако живите у стану или стану где пробијање није опција.

02. Одабир годишњег цветања

Многи од најлепших цветова у башти су једногодишње, што значи да их треба садити сваке године. То укључује омиљене обожаваоце као што су дан-ноћ, петуније, импатиенси и невени, који су цењени због бриљантне боје коју додају пејзажу.

Пхото:Пиxабаy

Срећом, неке једногодишње биљке се самосеју, или оно што професионални баштовани воле да зову „добровољци“. Већину времена, ови цветови ће сами засејати (понекад уз малу помоћ ветра или оближњих птица) и производити прелепе биљке из године у годину.

Затим, ту је двогодишње цвеће, као што су лисичарка и црноока сузана. Ове биљке имају две сезоне раста у свом животном циклусу, једну годину фокусирану на лишће и производњу хране, а следећу на цвеће и семе. Након овог времена, они ће се засејати тако да процес може почети изнова.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Преко седам деценија БОРБЕ СА ВЕТРЕЊАЧАМА: Данас општина Нови Београд СЛАВИ РОЂЕНДАН

03. Избор вишегодишњих биљака

Вишегодишње биљке и цвеће чине да башта изгледа све боље са годинама јер се врац́ају сваке године (иако су неке ограничене на само неколико година). Поред тога, увек постоје нове трајнице које треба испробати и нове технике које треба научити, тако да су могућности за раст заиста бескрајне за кућног баштована.

Пхото:Пиxабаy

Одабир правих биљака за вашу башту и одржавање њиховог раста из године у годину је оно што чини вишегодишње баштованство тако пријатним путовањем за баштована. Њихова брига укључује поделу како би произвели веће усеве и сазнање када да их скрате након што им се сезона раста заврши. Уз посебну пажњу, трајнице ће бити ослонац у вашим цветним креветима.

04. Узгајање успешних ружа

Некако су руже лоше оцењене због тога што их је тешко узгајати, али заправо је супротно. Иако можда никада нећете узгајати награђивану ружу чаја, већина грмова ружа ће успевати у скоро сваком вртном окружењу. Кључ успешног ружичњака лежи у одабиру сорти које ће цветати у вашем крају и да им дајете пуно сунца.

Пхото:Пиxабаy

Поред тога, неколико савета за одржавање ће вам помоћи на путу. Ако знате како и када да обрезујете руже, ваше биљке ће бити здраве, срећне и богато цветати. Такође ћете желети да их правилно припремите за зиму тако што ћете одрезати биљку и, у неким случајевима, заштитити је од оштрих временских услова.

05. Додавање траве за зимску текстуру

Украсне траве скупљене иза малог зида од цигле и клупе

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЛЕПОТИЦА О КОЈОЈ СЕ И ДАНАС ПРИЧА: Ко је била права Зона Замфирова? 

Тешко је сетити се времена када украсне траве нису биле део сваке баште у дворишту. Чак и ако не можете да разликујете различите врсте, и даље можете да цените неопходну текстуру, контраст и визуелни интерес који доносе у башту.

Најбоља вест: Ниједна биљка не може бити лакша за узгој. Многим украсним врстама траве је потребно мало или нимало неге осим малог повременог заливања, што их чини одличном опцијом чак и за најпочетнике узгајиваче.

Пхото:Пиxабаy

Украсне траве могу да функционишу као позадина за ваше цвеће, да служе као декоративна препрека приватности за ваше двориште, па чак могу да унесу боју у башту током целе године. Њихово коришћење продужава вашу башту до јесени када ће многе врсте трава достићи врхунац—а неке чак могу да вам донесу радост и током зиме.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Један од симбола БЕОГРАДА: Да ли знате којих ШЕСТ ГРАДОВА се налази на споменику КНЕЗУ МИХАИЛУ и због чега?

06.Завршетак са цветањем дрвећа и жбуња

Цветајуће дрво са малим ружичастим цветовима које расте преко баште

Неколико цветних башта се састоји само од цвећа. Дрвеће, жбуње и винова лоза су сви неопходни додаци који помажу у стварању баштенске архитектуре и добрих костију. Поред тога, многе доступне сорте такође цветају саме или својим лишћем додају боју и текстуру сцени.

Пхото:Пиxабаy

Такође можете привући птице и лептире са правим избором грмова (попут хортензије или дрена), што ће заузврат помоћи да се опрашите и засејате ваш избор цвећа, побољшавајући опште здравље ваше баште. Приземни покривачи су још један невероватан ресурс - они могу да прекрију башту или да ограде башту, као и да вас воде дуж стазе.

На крају крајева, веома је лако комбиновати било који или све ове елементе да бисте створили мешовиту башту која ће вас интересовати током целе године.

 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.