Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Четири разлога због којих деца гризу друге: Не брините се, ова фаза пролази

Родитељима може бити прилично тешко да схвате зашто деца имају обичај да уједају друге око себе

1651672755_baby-gb499c32a9_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Ово је још теже за разумевање ако је у питању њихово дете. Међутим, према речима стручњака прилично је уобичајено да деца од 2-3 године пролазе кроз ову фазу. Постоји много разлога који стоје иза оваквог дечијег понашања и готово ниједан од њих не указује на агресивно односно лоше понашање.

Иако овакво нешто може да буде врло фрустрирајуће, нарочито ако дете борави у колективу и готово свакодневно слушате извештаје васпитачица о његовим покушајима (али и успесима) да угризе другу децу, требало би да знате да ће ова фаза сигурно проћи.

Прочитајте још: Бирате име за девојчицу? Овиг пет женских имена значе "анђео"

Зашто деца гризу?

Ницање зуба

Један од најчешћих разлога због ког деца уједају све око себе у овом узрасту је чињеница да им ничу зуби. Како бисте знали да је ово у питању, важно је да обратите пажњу на то да ли дете има обичај да гризе и друге ствари попут глодалица, играчака, свог јастука или корица књига. Детету би у овој ситуацији требало нудити нешто гумено за жвакање или мазати креме које умирују десни.

Истражују свет

Од свог рођења деца истражују своју околину користећи пре свега своја уста као водич. Све што дохвате она ће ставити у уста како би се са тим боље упознала. Вама ће то звучати чудно јер ви користите друге сензоре попут додира, њуха или вида да се упознате са предметима у свом окружењу, међутим деца највише верују чулу укуса. Уједање је само једна од метода сакупљања информација.

Прочитајте још: Зашто ДЕЦА лажу? Психолози објашњавају зашто малишани прибегавају НЕИСТИНАМА

Начин да искажу незадовољство

Када су деца због нечег незадовољна, љута, па чак и збуњена њихова уобичајена реакција је уједање. То је заправо њихов први одговор на јаке емоције које још не знају како да обраде. Слично ударању друге деце, уједање је практично импулсивна одлука. Иако се ово понашање сматра нормалним, оно не сме проћи неконтролисано. Као родитељ морате дете одвојити од особе коју је угризла, потврдити његову фрустрацију, објаснити му да његово понашање није добро и дати му други начин да се изрази. У овом је случају веома важно бити доследан и своје методе пренети и на васпитаче у вртићу.

Траже вашу пажњу

Невероватно је колико брзо и лако деци постане досадно, чак и када не знају шта то заиста значи. Увек им је потребна нека активност која ће им држати пажњу. Оно што највише деца воле су активности које укључују одрасле и другу децу. Уколико се догоди да је дете из неког разлога запостављено, оно може да крене да се понаша деструктивно. Можда сте били превише окупирани другим стварима и нисте приметили колико мало сте времена проводили са својим дететом, а уједање је његов начин да затражи вашу пажњу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas