Oglas
· · Komentari: 0

Četiri razloga zbog kojih deca grizu druge: Ne brinite se, ova faza prolazi

Roditeljima može biti prilično teško da shvate zašto deca imaju običaj da ujedaju druge oko sebe

1651672755_baby-gb499c32a9_1280.jpg
Foto: pixabay
Oglas

Ovo je još teže za razumevanje ako je u pitanju njihovo dete. Međutim, prema rečima stručnjaka prilično je uobičajeno da deca od 2-3 godine prolaze kroz ovu fazu. Postoji mnogo razloga koji stoje iza ovakvog dečijeg ponašanja i gotovo nijedan od njih ne ukazuje na agresivno odnosno loše ponašanje.

Iako ovakvo nešto može da bude vrlo frustrirajuće, naročito ako dete boravi u kolektivu i gotovo svakodnevno slušate izveštaje vaspitačica o njegovim pokušajima (ali i uspesima) da ugrize drugu decu, trebalo bi da znate da će ova faza sigurno proći.

Pročitajte još: Birate ime za devojčicu? Ovig pet ženskih imena znače "anđeo"

Zašto deca grizu?

Nicanje zuba

Jedan od najčešćih razloga zbog kog deca ujedaju sve oko sebe u ovom uzrastu je činjenica da im niču zubi. Kako biste znali da je ovo u pitanju, važno je da obratite pažnju na to da li dete ima običaj da grize i druge stvari poput glodalica, igračaka, svog jastuka ili korica knjiga. Detetu bi u ovoj situaciji trebalo nuditi nešto gumeno za žvakanje ili mazati kreme koje umiruju desni.

Istražuju svet

Od svog rođenja deca istražuju svoju okolinu koristeći pre svega svoja usta kao vodič. Sve što dohvate ona će staviti u usta kako bi se sa tim bolje upoznala. Vama će to zvučati čudno jer vi koristite druge senzore poput dodira, njuha ili vida da se upoznate sa predmetima u svom okruženju, međutim deca najviše veruju čulu ukusa. Ujedanje je samo jedna od metoda sakupljanja informacija.

Pročitajte još: Zašto DECA lažu? Psiholozi objašnjavaju zašto mališani pribegavaju NEISTINAMA

Način da iskažu nezadovoljstvo

Kada su deca zbog nečeg nezadovoljna, ljuta, pa čak i zbunjena njihova uobičajena reakcija je ujedanje. To je zapravo njihov prvi odgovor na jake emocije koje još ne znaju kako da obrade. Slično udaranju druge dece, ujedanje je praktično impulsivna odluka. Iako se ovo ponašanje smatra normalnim, ono ne sme proći nekontrolisano. Kao roditelj morate dete odvojiti od osobe koju je ugrizla, potvrditi njegovu frustraciju, objasniti mu da njegovo ponašanje nije dobro i dati mu drugi način da se izrazi. U ovom je slučaju veoma važno biti dosledan i svoje metode preneti i na vaspitače u vrtiću.

Traže vašu pažnju

Neverovatno je koliko brzo i lako deci postane dosadno, čak i kada ne znaju šta to zaista znači. Uvek im je potrebna neka aktivnost koja će im držati pažnju. Ono što najviše deca vole su aktivnosti koje uključuju odrasle i drugu decu. Ukoliko se dogodi da je dete iz nekog razloga zapostavljeno, ono može da krene da se ponaša destruktivno. Možda ste bili previše okupirani drugim stvarima i niste primetili koliko malo ste vremena provodili sa svojim detetom, a ujedanje je njegov način da zatraži vašu pažnju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas